Трябва ли да махате листата от градината или да ги оставите?

Трябва ли да махате листата от градината или да ги оставите?

Всяка година с настъпването на есента и падането на температурите, листата започват да падат, собствениците на жилища остават с един и същ въпрос: Какво да правя с всички листа , които сега са разпръснати в градината ми?

Цветни направи си сам идеи с есенни листа

Листата започват да падат, тиквите узряват, а небето е с невероятно красив нюанс на синьото, което ни говори, че есен...

20/08/2017

Обичайна практика е хората да събират листата на купчини, да ги приберат в чували и след това да ги изхвърлят. Но наистина ли това и извозването им на сметището е най-доброто нещо за вашия двор и околната среда?

 

Каква е целта на загребването на листата?

Ето идеята: ако се оставят да престоят през цялата зима, те ще се превърнат в мухлясала каша, която ще задуши тревата и ще й попречи да израсне отново силна следващата пролет.

Това е вярно: Оставянето на дебело одеяло от зимни листа върху вашата морава през зимата е лошо за тревата. Но от друга страна, може да не е най-доброто нещо, което можете да направите.

Кой е най-добрият начин за изхвърляне на листата?

Мулчирането и/или компостирането на вашите листа е най-добрият вариант не само за вашата морава, но и околната среда. Ако събирате листата на купчини, ги използвайте като основа в контейнера за компост. Компостирането ще превърне листата в нещо, което наистина можете да използвате във вашата градина, вместо просто да ги оставите да изгният на сметището.

Не е нужно обаче да изгребете всички листа, особено ако имате работа само с тънък слой. Просто преминете през листата с косачка и съберете остатъците. Сухите, нарязани листа са страхотен мулч.

Можете дори да прекарате косачката по листата и да ги оставите в двора цяла зима. Стига да не е твърде дебел слой (не искате да задушите тревата, не забравяйте), нарязаните листа ще служат като естествен тор. Това ще помогне на моравата ви да изглежда здрава и жизнена, когато порасне отново следващата пролет.

Ето как да използвате есенните листа в градината

Почистването  на листата, които падат в градината може да се приеме като ритуал. Всеки уикенд взимаме греблото и...

24/10/2018
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...