Да изхвърлим или оползотворим опадалите листа

поддръжка на градината през есента

599

Собствениците на къщи с дворове и градински площи всяка година през есента трябва да се занимават с опадалите от дърветата листа. Тук ще намерите няколко съвета, как по-лесно да ги съберете, къде можете да ги изхвърлите или как да ги оползотворите пълноценно.

 

Защо е важно да събираме опадалата от дърветата шума?

Цветните есенни листа красят градинските площи и улиците и всъщност не пречат. Но есента носи със себе си промяна на времето - става влажно и студено и в такова време шумата става хлъзгава, което може да причини падане на вървящите по нея хора. Има различни възможности за нейното събиране и изхвърляне.

Внимавайте винаги да отстранявате шумата от тротоари и алеи, както и от тревните си площи. Опадалите листа не бива в никакъв случай да остават по зелените площи, тъй като в противен случай заради тях през есента и зимата тревните стръкчета няма да получат достатъчно светлина и въздух. Под килима от есенни листа често се събира влага, която благоприятства гниене. В следствие на това по тревната площ се получават светли или тъмни петна, оголени участъци или се увеличава образуването на мъх. За това ние препоръчваме, да отстранявате опадалите по нея листа по възможност редовно. Подходящ инструмент за целта са въздушните метли (уредите за обдухване) на STIHL.

 

За разлика от тревните площи опадалите листа под дърветата и храстите са много плодотворни за почвата под тях. Тук спокойно може да се натрупа килим с височина до 15 см, който ще се превърне във висококачествен хумус. В зеленчуковата градина при студено време шумата предпазва чувствителната почва от замръзване и регулира баланса на влагата. Въпреки това растенията с меки издънки, тревата и вечнозелените растения не понасят килима от есенни листа.

Има различни начини за събиране на опадалата шума.

За притежателите на малки градински площи най-простият и евтин метод за това е с помощта на гребло. Така работата може да бъде свършена бързо. Въпреки това, в зависимост от количеството листа и размера на градинската площ, с греблото можете бързо да достигнете границите на физическите си сили.

За събиране на опадалите листа по тревната площ можете много лесно да използвате и косачката си за трева. Тя е добър компромис между греблото и уреда за засмукване на листа. Косачката Ви засмуква листата и ги събира в коша си за трева.

  

С мощните, носени на ръка уреди за обдухване на STIHL бързо и надеждно ще съберете на купчина по-големи количества листа. С тях ще свършите всичката си работа бързо и удобно, вместо да се мъчите с греблото. Така можете да събирате сухата шума и килима от мокри листа в двора и гадината на купчини и то без да вдигате много шум.

  

Работата с уред за засмукване и раздробяване е по-приятна от ергономична гледна точка в сравнение с тази с гребло, а има и друго важно предимство: той веднага раздробява листата на малки късчета и те могат да бъдат събрани в торба или чувал. Тъй като работи подобно на прахосмукачка, той поема с лекота шумата, която не само се събира в торба, но преминава и през интегрираните режещи инструменти. Така листата и леките градински отпадъци се раздробяват директно и практично.

 

КАКВО ДА СЕ ИМА ПРЕДВИД ПРИ ИЗХВЪРЛЯНЕ НА ОПАДАЛИТЕ ЛИСТА

По принцип не е подходящо листата да бъдат изхвърляни с домакинските отпадъци, но за по-малки количества може да бъде използвана кофата за органични отпадъци на домакинството.

Шумата в никакъв случай не бива да се изхвърля в гората, тъй като чувствителната ѝ екосистема може да бъде нарушена от чуждите влияния. Да се изгарят опадалите листа също не е позволено, тъй като при това могат да се получат вредни за здравето пушек и миризма.

ЦЕЛЕСЪОБРАЗНО ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ НА ШУМАТА

На някои места в градината опадалите листа дори са полезни за природата и могат да останат там. Така например есенната шума може да служи като хумус, защита от замръзване или местообитание за малки животни.

  

По цветните лехи и под храстите можете да оставите шумата или дори да я съберете на купчини, тъй като през зимата тя служи като естествена защита от замръзване за растенията. Ако например имате чувствителни към замръзване рози или гладиоли, покрийте зоната на корените с дебел слой листа. Когато с течение на времето листата изгният, те ще се превърнат в ценна тор.

И по зеленчуковите лехи шумата може да остане без проблем. Но покривката от листа тук не бива да е много дебела. Най-добре първо разрохкайте почвата на обраните лехи, за да се приемат след това листата по-лесно от почвата. Ако листата са покрити с малко пръст, това ускорява процеса на гниене. Така още през есента почвата се снабдява с важни хранителни вещества.

Таралежи и други малки животинки в градината се радват, когато в нея има по-големи купчини с опадали листа, тъй като в тях намират подслон за зимата. Освен това таралежите ядат вредители напр. охлюви и разрохкват почвата.

Ако няма достатъчно място там, където приготвяте компост, шумата може да бъде съхранявана безпроблемно в чували от юта. Но непременно трябва да е суха, защото в противен случай ще плесеняса. Освен това съществува възможността, шумата предварително да бъде раздробена, за да се намали обема ѝ. През следващата пролет с първото косене на тревата листата ще попаднат под формата на тор върху тревната площ.

Естествено може да направите в градината и отделен кът за опадалите листа. За целта всичко, което се изисква, е да забиете четири дървени кола в земята и да ги увиете с телена мрежа. Поставете всички листа там, създавайки същевременно практична купчина за компост.

Сподели: