Ето как да използвате есенните листа в градината

Ето как да използвате есенните листа в градината

Почистването  на листата, които падат в градината може да се приеме като ритуал. Всеки уикенд взимаме греблото и старателно ги събираме…На следващата седмица всичко това се повтаря и така, докато не падне и последният лист.

Вместо да изхвърляте обаче листата, защо не ги използвате за градината? Ето няколко идеи, с които ще улесните работата си и ще подхраните мястото в очакване на пролетта.

Компост

Есенните листа, особено онези, които са били нарязани от косачка, са идеално допълнение към купчината компост. Най-общо отпадъчните материалите се делят на зелени и кафяви. Зелените имат високо съдържание на азот и са влажни. Кафявите материали са с високо съдържание на въглерод, каквито са листата. Просто редувайте слоеве от нарязани листа със зелени материали, като зеленчукови и плодови отпадъци, плевели, тревни изрезки и растения. Съотношение между зелени и кафяви материали трябва да е 1:2 или 1:1. Важно е да има достатъчно кислород, за да не загнива, затова се налага често разбъркване за добра аерация и аеробно гниене.

Мулчиране

Разпръснете тънък слой листа по храсти, лехи, цветя, овошки. Така ще им осигурите мулч който ги предпазва и наторява. Преди да сложите листата обаче ги надробете. Внимавайте да не направите прекалено дебел пласт, защото ще доведе до гниене.

Хумус

Оставете листата и покрийте с малко пръст, за да ускорите процеса на гниене. Резултатът ще бъде богат на хранителни вещества хумус, който ще подхрани почвата.

Окосете

Това е най – лесното решение за листата. Просто минете с косачката през сухите листа, за да ги раздроби на малки парченца, които ще наторят градината. През зимата те ще поддържат почвата по-топла и влажна и бавно ще се разграждат до следващата пролет. През пролетта пък ще се радвате на по – здрава и подхранена трева.

За още идеи - следвайте ни в Instagram

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...