Фикусът и Фън Шуй

Фикусът и Фън Шуй

Може би вече имате фикус в апартамента си, но никога не сте се замисляли как това се отразява на живота ви. И се оказва, че в учението на Фън Шуй фикусът е едно от важните растения. Ето защо?

Шест растения в спалнята за по-добър сън

Домашните растения пречистват въздуха, снабдяват го с кислород и правят дома по-цветен. Правилно подбраните растения ...

15/11/2015

Според учението на Фън Шуй фикусът се счита за растение с положителна енергия, което влияе на много области на живота.

Фикусът е символ на просперитет, богатство, благополучие. Препоръчително е да го отглеждате, ако искате качествено да подобрят финансовото състояние на семейството.

5 растения, които ще изгонят негативната енергия от дома ви

Казвали сме го и преди - растенията могат да отблъснат отрицателната енергия и да внесат положителни вибрации в дома....

05/05/2017

Фикусът е тропическа екзотика, което означава, че помага на своите собственици да активират творчеството си.

Фикусът знае как да успокои нервните и раздразнителните хора. Спокойното съзерцание на листата му може да ви потопи в медитативно състояние.

Фикусът е особено необходим за тези, които страдат от безсъние. Трябва да се постави до таблата на леглото в спалнята .

Фикусът поема всяко човешко заболяване. Смята се, че ако го държите до леглото на болен човек, растението може да абсорбира болестта.

Енергията на това домашно растение може да внесе мир и разбирателство в семейните отношения. Така че вземете фикус, ако усетите дисбаланс в тази област.

Фикус и неговото влияние върху енергията на къщата според фън шуй

Фикусът е като жив домашен любимец, който усеща привързаността и любовта на своите стопани. Ако го цените, редовно поливате, грижите се за него, той ще ви се отплати по същия начин и ще започне да носи късмет в къщата .

Ако искате да донесете щастие в къщата, тогава поставете саксия с фикус в хола .

Искате ли да увеличите доходите си? Според Фън Шуй поставете фикуса в трапезарията или в кухнята .

Опитвате се да имате бебе - засадете фикус в спалнята .

Ако искате това популярно домашно растение да пази семейството ви, тогава е най-добре да го поставите в коридора.

За да увеличите ефективността, засадете фикус близо до работното си място.

Поверия, свързани с фикус в различни страни

Китайците вярват, че човек получава положителна енергия от фикус, черпи сила, бодрост и добро настроение. В Китай това домашно растение се смята за най-добрият подарък за сватби и други семейни тържества. Там отдавна се смята, че фикусът помага за решаване на проблеми в отношенията на съпрузите и подобрява благосъстоянието на своя собственик.

 

Фикусът е държавният символ на Тайланд, който там е особено почитан и считан за свещено растение. Местните вярват в магическите му свойства като талисман и винаги го държат в къщата, за да го пази от зли духове.

В Индия има цял празник, посветен на фикуса. На този ден момичетата оставят къщата на свещеното дърво - фикус банян, за да го увият с червен конец. Те молят боговете да изпратят здраве и дълголетие на членовете на семейството. А онези момичета, които не са женени, се молят за брак и дете.

Християните също са уверени в положителната енергия на фикуса. В края на краищата Библията описва как лист от това растение е служил като дрехи за Адам и Ева по време на изгонването им от рая.

 

Как да се грижим за фикус

Фикусите не обичат пермутациите, така че веднага изберете постоянно място за вашето растение и не го местите.

Фикусите обичат светлината, така че добре осветен перваз на прозореца ще им подхожда, но не на пряка слънчева светлина (в противен случай растението може да изгори) и далеч от радиатори за централно отопление. За да расте равномерно растението, от пролетта до есента го обръщайте веднъж месечно с другата страна към светлината.

Оптимална температура: през лятото 20°С - 25°С, през зимата не по-ниска от 16°С.

Фикусът обича влагата, но не обича преполиването. Достатъчно е да се полива 1-2 пъти седмично (по-обилно през лятото, отколкото през зимата). Както при другите стайни растения, водата за напояване и пръскане трябва да се използва при стайна температура, предварително утаена за 1-2 дни или филтрирана.

 

Почиствайте листата му редовно.

От пролетта до есента, 2 пъти месечно, подхранвайте фикуса с течен тор, редувайки органичен и минерален.

През зимата предпазвайте растението от течение, в противен случай то ще започне да хвърля листата си.

В края на пролетта, когато нощите вече не са студени, фикусът може да бъде изнесен на балкона. Той обича чист въздух.

 

Вътрешни растения, подходящи за малки места

Ако вашият дом не е благословен с много квадратни метри, не означава, че трябва да се лишавате от зеленина. Предлагам...

06/08/2017
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...