Шест растения в спалнята за по-добър сън

Шест растения в спалнята за по-добър сън

Домашните растения пречистват въздуха, снабдяват го с кислород и правят дома по-цветен. Правилно подбраните растения за спалнята могат да ни осигурят по-добър сън и почивка през нощта. Ето няколко предложения:

Жасмин

Проучване на щатския университет Wheeling Jesuit доказва ефективността на жасмина като натурално лекарство за сън. Според него това растение има положителен ефект върху качеството на съня, намалява тревожността и помага да се събуждаме с добро настроение. Жасминът се отглежда лесно и има много приятен аромат.

Лавандула

Лавандулата намира широко приложение в козметиката при производството на сапуни, шампоани, за ароматизиране на дрехи и др. Но ползите й са много повече от това. Тя помага за лечение на безсъние и тревожност. Проучвания показват, че инхалациите с лавандула имат силен успокояващ ефект.

Гардения

Присъствието на гардения в стаята може да ви приспи почти толкова бързо, колкото приспивателно лекарство. Проучването, направено в Германия, е тествало ефекта му върху мишки. Резултатите са показали, че гарденията има същия ефект върху тях като валиума.

Змийско растение

Евтино и лесно за отглеждане това растение пречиства въздуха в стаята, което го прави много подходящо за отглеждане в спалнята. То е в списъка на НАСА с 12 растения, които подобряват качеството на кислорода.

Алое

Приложенията на алоето са много разнообразни. То е известно с успокояващия си ефект върху кожата и като средство за пречистване на тялото. Но също така освежава и пречиства въздуха, когато в него има мръсни химикали. Това го прави предпочитано за отглеждане в спалнята и ще ви гарантира чист въздух, особено ако живеете близо до силен трафик или в индустриална зона. 

Английски бръшлян

Бръшлянът е номер едно в списъка на НАСА с най-добре пречистващи въздуха растения. Причината е, че английският бръшлян най-ефективно абсорбира формалдехида. То е лесно за отглеждане, живее при умерена температура и средна слънчева светлина. Това е може би най-добрият избор за спалнята от гледна точка на лесно заспиване и полезен сън.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...