Kак да обзаведете детска стая, актуална за всяка възраст

Трикове, с които няма да се наложи да сменяте обзавеждането често  

2147

След вълнението от проектирането на красива бебешка стая, изведнъж осъзнавате, че бебето се е превърнало в малко човече, което скоро става палаво дете, цапащо стени (това не сте планирали). И докато се обърнете, вече имате първокласник, след това ученик в основно училище и капризен тийнейджър. Децата растат толкова бързо, а с това идва и предизвикателството да обзаведем стаята му. Разбира се, промяната на неговото място не е толкова лесна задача, затова е хубаво отрано да помислите за мебели и дизайн, които да устоят на времето. Вижте няколко експертни съвета, как да комбинирате функционалност и стил и да създадете детска стая, която ще бъде актуална за всяка възраст.

Оптималната детска стаяЛегло, бюро и шкафчета на 3 кв. метра площ

1. Изберете внимателно основите

 

Детска стая за три децаТри легла в една стая – възможно е

Най-важното е, разбира се, е леглото. Това може да изглежда като лесен избор, но си струва да мислите няколко години напред. Помислете дали не е добре да изберете по – голямо, защото детето расте бързо и няма да се налага да го сменяте на няколко години.

Вариант е да проектирате второ легло, което да се издърпва изпод горното. Така, когато при вашето дете дойде приятел на гости, ще има къде да преспива.

2. Гъвкави места за съхранение

Едно дете има нужда от много място, на което да държи вещите си, затова мислете прагматично. Трябва и гардероб за дрехите, както и шкаф, в който да държите сезонни дрехи. Планирайте така пространството, че всяко нещо да си има място. Може да помислите за ниски открити шкафове – тип пейка или за рафтове, на които детето ще съхранява колекциите си, а ученикът – книгите.

 

3. Ограничете тематичните елементи

Може да е изкушаващо да направите стая в стил "Замръзналото кралство" или „Пламъчко и машините“, но до кога ще бъдат интересни на детето? Ако то иска да има любим герой с стаята, закачете плакат, залепете стикер или декорирайте с тематични възглавници и спално бельо – по – хитро решение с аксесоари, които лесно може да смените.

4. Внимание с цветовете

Розово за момиче, синьо за момче. Не е задължително да следвате това правило. Ако държите стаята на детето да бъде в цвят, заложете на неутрални като пастелно зелено или жълто. И тук на помощ идват аксесоарите, с които ще добавите акцент и ще направите помещението по – колоритно и весело.

 

5 детски стаи от къщи на звездиКъде спят децата на Джесика Алба, Гуинет Полтроу, Уил Смит
Сподели: