10 често срещани грешки, които трябва да избягвате, когато декорирате спалнята на детето

10 често срещани грешки, които трябва да избягвате, когато декорирате спалнята на детето

Независимо дали очаквате бебе, премествате се или просто искате да преустроите, детските стаи обикновено са пространства, от които родителите се вълнуват много. Но има няколко фактора, които трябва да вземете предвид, така че тази стая да е не само красива, но и идеална за децата и практична за вас.

Имайки това предвид, Bright Side събра 10 от най-често срещаните грешки, които родителите допускат при планирането и декорирането на детска стая.

1. Конвертируемото креватче е най -добрият вариант

За много родители първото и най -добро нещо, което трябва да вземат, е конвертируемо креватче. Това е така, защото първоначално може да се използва като креватче, след това може да се превърне в легло за малки деца, което кара родителите да вярват, че ще успеят да спестят малко пари. Трябва обаче да имате предвид, че малките ще се нуждаят бързо от ново легло, тъй като растат толкова бързо, така че така или иначе ще трябва да инвестирате два пъти.

Добро алтернативно решение на този проблем е преминаването от детско креватче на нормално, което да бъде обезопасено.

2. Запълват пространството с мебели и неща

Децата често имат много вещи, включително леглото, скрина, кутиите за играчки и в някои случаи бюро, столове и маси. Но често забравяме, че те всъщност имат само малка стая и в повечето случаи няма достатъчно място, за да играят свободно.

3. Не превръщат безопасността в приоритет

В стаята на детето, трябва да помислите дори и за най-малките подробности, за да се уверете, че това е толкова  безопасно на място, колкото е възможно. Не забравяйте, че децата винаги намират начин да „злоупотребяват“ с неща, които понякога могат да бъдат опасни.

Разхлабените шнурове и завеси, например, могат да бъдат опасни, ако някой, включително и вие, се заплете в тях или ако децата ви ги дръпнат. Незащитените мебели и килими без противоплъзгаща се подложка са потенциална опасност. Също така ключалките за прозорци и врати също трябва да бъдат защитени от деца, така че децата да не се наранят или заключат случайно.

 

4. Наличие на един-единствен източник на светлина

Осветлението е от ключово значение при определяне на всяко пространство у дома, а детската стая не прави изключение от правилото. Помислете, че точно както в хола например, светлините могат да бъдат част от декорацията. Трябва също да вземете предвид, че много пъти ще е необходима приглушена нощна светлина или малка лампа, която може да изпълнява същата функция, особено ако децата ви се страхуват от тъмното. Те също ще се нуждаят от добро осветление, насочено към основни пространства, като например тяхната учебна зона.

 

5. Избор на килим само защото е красив

В днешно време има безкрайност от видове, цветове, форми и материали на килимите, които ги правят универсален и идеален елемент за всяка стая. Но винаги трябва да вземете предвид размера на спалнята, за да изберете перфектния килим за пространството. Помислете също, че в много случаи килимите могат да имат функция, освен да са приятни за окото.

6. Не мислят за стените

Когато декорираме стая, не трябва да забравяме, че стените трябва не само да изглеждат добре, но и да са достатъчно устойчиви на мръсни ръце, флумастери или бои. Виниловата боя , миещи се тапети или ламперията са идеални варианти, така че всеки експеримент, проведен от малките, да може лесно да се почисти. В противен случай може да се наложи да инвестирате още повече в поправянето на стаята.

7. Изпълване на стаята с цветове или с определена тема

Децата растат, а с това вкусът им се променя също толкова бързо. Ето защо, когато избирате цвят или тапет за стая, може да не е най -добрата идея да се увличате. Същото важи и ако мислите да декорирате цялата стая с определена тема или много силен цвят.

Ключът е да поддържате стените в неутрални тонове и да придавате цветни акценти с елементи като възглавници, спално бельо или картини, които могат лесно да бъдат заменени според развитието и вкуса на детето.

8. Не планирате мястото за съхранение

В допълнение към дрехите си, децата имат много други неща за съхранение, като книги и играчки. Ето защо е важно за тях да имат шкафове, скрин, кошници или рафтове, така че всичко да има свое място. По този начин детето от най -ранна възраст може да развие чувство за ред.

9. Държите нещата извън обсега им

За да може едно дете наистина да се наслаждава на стаята си, важно е тя да бъде проектирана така, че да е удобна, не само за вас, но и а него. Детето трябва да може лесно да се движи из стаята. Според методологията Монтесори , която насърчава творчеството и независимостта на децата, е идеално играчките и книгите им да са винаги на тяхно полезрение, близо до нивото на пода, за да могат лесно да ги достигнат.

10. Не оставяте място за детско творчество и личен вкус

Като родители, ние винаги сме развълнувани да украсим и обзаведем стаята за нашите деца, но не трябва да забравяме, че това пространство ще бъде тяхно и само за тях. Следователно техните потребности и вкусове трябва да бъдат приоритет.

Оставете място за игра, може да сложите малка палатка или черна дъска, на която да рисува. В крайна сметка те биха могли да прекарат много време там, така че това трябва да бъде място, където да разгърнат творчеството си.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...