Съвети при избор на под

Как да изберете правилната настилка

2103

Подът често стои  като избор след останалата част от интериора, но не трябва, защото той трябва да бъде внимателно обмислен и да отговаря на всички елементи в пространството.

Решението за него обаче може да се превърне и в истинско предизвикателство, тъй като асортиментът от декоративни настилки е наистина огромен.

Ето обаче няколко неща, които е добре да обмислите преди да направите вашия избор.

Помислете за функцията на пространството

Когато става дума за избор на подови настилки, функционалността е изключително важна. Те могат да украсят, но и да развалят вида на една стая.

Разбира се, различните помещения имат различни изисквания. Например, за кухнята е добре да изберем по-твърдо покритие, което лесно се мие и поддържа. В една спалня подът трябва да бъде по-мек и по-топъл.

По отношение на твърдите настилки може да избирате дърво или плочки, но ако търсите екологично решение – помислете за бамбукови настилки. При меките видове се насочете към мокет или килим.

Помислете за личен стил

Разбира се, изберете дизайн на подовите настилки, който ви харесва най-много. Прегледайте статии и снимки, посетете магазини и шоу-руми, където можете да разгледате и докоснете отделните видове.

Важно е тя да съответства на останалите покрития във вашия дом, да следва един стил и да прелива от една стая в друга.

Помислете за издръжливостта

Изборът на новата настилка е процес, който отнема повече от един ден. Така че изберете материали, които ще "растат" с вашия дом.

Например, ако сте млада двойка с малки деца, при които разливането на течности и изпускането на предмети е ежедневие, изчакайте няколко години, преди да сложите скъпи дървени подови настилки. Композитните материали са по-евтини и по-малко крехки, но изглеждат страхотно.

Освен това се поинтересувайте от начините на експлоатация и поддръжка, и спазвайте всички необходими правила.

Определете бюджета си

Цената на подовите настилки варира много. Например тази на ламинирания паркет може да бъде десет пъти по-ниска от цената на луксозните мраморни плочки. Тази огромна разлика означава, че трябва да направите точно сметки преди да започнете дизайна на пода. Изчислете различни варианти, знаейки  колко материал ще ви е необходим за подовата настилка.

Ако искате луксозен ефект, помислете за добри имитации или попитайте за останали качествени парчета, които може да използват творчески в комбинации.

Не забравяйте и разходите за допълнителни услуги - инсталиране и доставка. Обмислете всички тези точки, когато правите своя прогноза и оставите малък резерв за евентуални непредвидени разходи.

Сподели: