10 често срещани грешки при декорацията

И как да ги избегнете  

710

Не сте сигурни защо, но стаята ви не изглежда точно както си я представяхте. Може би защото сте допуснали някоя грешка при декорацията и обзавеждането. Дали килимът е малък или голям, или мебелите не са подредени правилно. Или пък цветът съвсем не е подходящ?

Има дребни детайли, на които почти не обръщаме внимание, но в крайна сметка те нарушават баланса в стаята и я правят да изглежда по – малка, по – претрупана или разхвърляна.

Вижте няколко грешки, които често хората неволно допускат и как да ги избегнете.

Прекалено малък килим

По правило килимът трябва да влиза под мебелите. Ако имате  стандартен диван от 2 метра, изберете килим, който е най-малко 2.7 метра, за да излиза по около 30-40 см от всяка страна. За спалня изберете такъв, който е поне 45-50 см по-широк от леглото. В трапезарията изберете килим, който се простира на разстояние най-малко 0.9-1 метра от всички страни на масата.

Блокирате естествената светлина

Плътните завеси може да са красиви, но ако пуснете външната светлина, стаята ще бъде много по-привлекателна. Експертите съветват да сложите пердета в неутрални цветове. Те придават текстура и топлина, но са достатъчно прозрачни, за да позволят на светлината да преминава. За да увеличите естествената светлина, когато имате малки прозорци в стаята, избягвайте да поставяте високи мебели пред тези прозорци.

Неправилна декорация на картините

Не е приятно да въртите поглед из цялата стая, за да видите картините. Затова ги групирайте в галери, съветват дизайнерите. Нарисувайте примерна схема или сложете листи по стената, за да оформите композиция.

 Подреждате мебелите до на стените

Когато имате малко пространство, вашият инстинкт е да подредите всички мебели покрай стените. Отваря се място в средата, нали? Но този начин всъщност прави малкото пространство да се чувства още по-малко. Затова оформете кът с мебели, които са на разстояние от стената и инвестирайте в такива, които са на повдигнати крачета.

Боядисвате в бяло стените във всяка стая

Често срещано и погрешно схващане е, че боядисването в бяло на всяка стая я направи да се чувства по-голяма. Понякога това работи, но ако стаята има много малко естествена светлина, белите стени ще я направят да изглежда скучна.

Заложете на меки сиви нюанси, които леко променят цвета на стената през деня, като придават повече живот на пространство, отколкото обикновената бяла боя.

Избирате ярка светлина

По-светло не винаги е по-добре.  Високо-ватовите крушки са склонни да създадат студена и остра атмосфера, вместо топла и уютна.

В общите посещение изберете 60- 75-ватови крушки, за спалнята или банята са най-добри от 40 до 60 вата, който осигурява по-мека атмосфера. Друга голяма грешка е слагането на тяло над главата. Като функционалност, може да осигури подходящо количество светлина, но естетически тя не е достатъчна. За да го балансирате и да направите пространството по-привлекателно, имате нужда от смесица от лампи за маса или на стена. Например в хол със стандартно канапе сложете по една лампа от двете страни. Ако има повече от един кът за сядане в стаята, сложете стояща лампа до пейка или двойка столове.

Украсявате голяма стена с малка картина

Когато избирате произведение на изкуството, което е твърде малко, то изглежда неловко, вместо да отваря пространството. За да избегнете това, картината трябва да запълни поне две трети от пространството на стената над мебела, за да има баланс.

Прекалявате с възглавниците

Понякога може да си мислите, че с куп възглавници, ще направите канапето по - приятно. Но често изглежда по – разхвърлян. Затова следвайте златното правило - двете възглавници във всеки край са наистина всичко, от което се нуждаете за диван, който изглежда шик.

Блокирате  погледа с дивана

Много е съблазнително да подредите диван към прозорец или камина, но ако това означава, че виждате гърба на дивана, когато влизате в стаята, това обикновено е лошо решение. Когато имате голяма стена, използвайте я, за да сложите дивана, а оформете кът към камината или прозореца със столове.

Закачате завесите твърде ниско

Окачените завеси точно над прозореца или по средата между перваза и тавана, беше  стандарт, но професионалистите вече го отричат. Закачете завесите възможно най-близо до линията на тавана. Изберете завеси, които са около два пъти по-голяма от широчината на прозорците. Така те ще стоят по - добре и ще изглеждат добре оформени. 

Сподели: