Невероятни факти за ежедневните вещи

Невероятни факти за ежедневните вещи
Източник: pixabay.com

Ако някога сте се съмнявали в клишето „Всичко си има история“, сега ще променим мнението ви. Защото се оказва, че почти всичко около нас, вещите, които използваме ежедневно, нещата, които са у дома и дори дрехите, които носим всеки ден, имат неочаквани истории, странни предистории или странни факти, за които вероятно нямате представа. Сега дърпаме завесата пред всички тях. Никога повече няма да гледате на света около вас по същия начин!

Митове и факти за отоплението

В нашите географски ширини няма как да прекараме зимата без отопление. Но как да се отопляваме правилно? Има ли значе...

30/10/2018

Повече хора имат мобилни телефони, отколкото тоалетни

Според доклад на ООН от 2015 г. 2,5 милиарда от 7 милиарда души в света нямат достъп до тоалетна, особено в райони на Южна Азия и Субсахарска Африка. Но според друг доклад броят на потребителите на мобилни телефони е 6 милиарда души, което означава, че повече от два пъти повече хора имат телефони, отколкото санитарни условия. Това не означава, че има твърде много мобилни телефони, но трябва да признаем, че все още имаме да извървим дълъг път, когато става въпрос за осигуряване на санитарни условия за всички.

Интересни факти за черния чай

Обичате ли чай? А знаете ли, че има над 1500 вида чай, които могат да бъдат класифицирани в 4 основни разновидности: ...

29/03/2024

Стайните растения носят куп ползи за васКакто се оказва, отглеждането на зеленина е не само приятно хоби, но също така помага за физическото и психическо здраве. Проучванията показват, че вътрешните помещения с растения имат до 60 процента по-малко плесени и бактерии във въздуха.

Оризът е най-старата храна, която консумираме днесХората са култивирали оризови растения - които всъщност са видове трева - някъде между 12 000 и 15 000 години. Единствената друга храна, която може да е толкова стара, е царевицата, която е култивирана в Мексико преди 7500 и 12 000 години.

Кучетата всъщност не са далтонисти

Може би сте чували мита, че кучетата не виждат цветове. Истината е, че те виждат, но в по-ограничен спектър от хората. Те могат да виждат жълто, синьо и виолетово много добре, но им е по-трудно да разграничат червените, оранжевите и зелените цветове. Въпреки това, намаленото цветно зрение позволява на кучетата да имат повече от рецепторите, които им позволяват да виждат добре при слаба светлина и да проследяват движението.

Шоколадът е използван като лекарствоШоколадът – или какаовото зърно, от което идва – не е познат на европейците до края на 1500 г. Когато шоколадът идва в Западна Европа, лекари го предписват за всичко - от треска до лошо храносмилане и меланхолия. Въпреки че тези какаови смеси бяха доста различни от днешния шоколад, шоколадът е можело да бъде напълно забранен в Европа, ако не е използван като лекарство.

Можете да охладите бира за две минути

Всъщност можете да охладите всяка напитка в кенче от стайна температура само с вода, лед и сол . Налейте малко вода в купа и добавете колкото можете повече лед, заедно с две лъжици сол и разбъркайте добре. Поставете кенчето и оставете да престои две минути, като разбърквате внимателно. Разбира се, винаги можете просто да излеете напитката върху лед, но този метод предотвратява разводнена напитка.

Има причина да има дупка в лъжицата за спагети

Ако смятате, че кръглият отвор в средата на лъжицата за спагети е, за да отцедите водата, грешите. Количеството сухи спагети, което влиза през тази дупка, е една порция. Край на гадаенето колко ви трябва!

Пълното име на Барби е Барбара Милисънт Робъртс

Барби съществува от 9 март 1959 г., когато е представена на Панаира на играчките в Ню Йорк. Нейната създателка Рут Хендлър базира образа си на немска кукла, любима играчка на дъщеря й Барбара. Първата визия на Барби е бански костюм на черно-бели райета, с коса, прибрана на модна конска опашка, и оттогава тя служи като вдъхновение за много художници и модни дизайнери по целия свят.

Кроасаните не са френски

Въпреки че мнозина ги смятат за типично френското печено изделие, кроасаните произхождат от Виен още от 13 век. Тогава е бил от по-плътно тесто, известно като кипферл, но в отличителна форма на полумесец. Има много апокрифни приказки за това как кроасанът е стигнал до Франция, но първата документирана поява на съвременния кроасан – сега приготвен от маслено тесто, е едва от началото на 1800 г., когато виенски пекар започва да продава своите произведения във формата на полумесец в Париж.

Има хиляди начини за завързване на вратовръзка

Шведски математик е изчислил броя на различните начини за завързване на вратовръзка - над 175 000. Това е шокиращо, като се има предвид, че предишно проучване определи числото 85 - доста голяма разлика.

Кафето кара света да се въртиКафето може да е невероятно важно за сутрешната ви рутина, но е още по-важно за световната икономика. Произведено от 25 милиона фермери в 50 страни по целия свят, то е на второ място след петрола, когато става дума за най-търгувани стоки. Четиридесет процента от общото производство всяка година идва от Бразилия. И може да е изненадващо, но Финландия е страната с най-висока консумация на кафе на глава от населението.

Имената на продуктите на IKEA следват модел

Статистически погледнато, вероятно е да притежавате поне една мебел от IKEA и ако сте я купили и сглобили сами, ще знаете, че всичките им продукти имат имена, а не номера. Основателят на IKEA е с дислексия и иска хората лесно да разпознават различни модели неща, така че леглата са кръстени на места в Норвегия, диваните са кръстени на градове в Швеция, а кухненските маси са интересни места във Финландия, столовете са кръстени на мъжки имена и т.н. На. По този начин винаги ще помните първия си Rönnskär.

Микровълновите печки са открити случайно

По-точно, откритието, че микровълновите фурни могат да готвят храна, е случайно. През 40-те години на миналия век инженерът Пърси Спенсър изгражда магнетрон за радарно оборудване, когато забелязва, че блокчето шоколад в джоба му е започнало да се топи. Вдъхновен да проведе допълнителни тестове, той насочва микровълните към пуканки (които се разпукват) и яйца (които избухнаха). Между другото, учените не са съгласни как точно микровълните загряват храната , но са съгласни, че използват много по-малко енергия от конвенционалните фурни.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...