Кои плодове трябва да ограничите, ако искате да отслабнете

Кои плодове трябва да ограничите, ако искате да отслабнете
Източник: unsplash.com

Плодовете са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти, но някои видове съдържат високи нива на захар и въглехидрати, към които трябва да се подхожда внимателно, ако сте на диета или имате диабет.

Как да замразим плодове, кафе, вино или шоколад

Искате да направите приятна изненада на половинката или пък да впечатлите гостите – няма проблеми... Днес ще ви...

07/02/2016

Според експерти пациентите с диабет все още могат да се наслаждават на тези плодове, без да е необходимо да се съчетават с богати на протеини или мазнини храни. Например, комбинирането на горски плодове с гръцко кисело мляко или ябълки с бадемово масло помага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар.

Диня, грозде, манго, череши и банани

9 лесни начина да запазите плодовете и зеленчуците по-дълго

В сезона с най – голям избор на плодове и зеленчуци, ни е трудно да устоим на разнообразието и купуваме по мног...

26/06/2018

Всички те са плодове с високо съдържание на захар. Въпреки това, са важни източници на витамини, минерали и антиоксиданти, които подобряват цялостното здраве. Те също така осигуряват фибри, които помагат за контрола на кръвната захар.

Съдържанието на въглехидрати на 100 грама различни плодове включва:

- Червено грозде: 20,2 грама

- Банан: 20,1 грама

- Ябълка: 15,6 грама

- Манго: 15 грама

- Ананас: 13,1 грама

 

Сушени плодове

Процесът на сушене премахва водата от плодовете, което води до много по-висока концентрация на захар в сравнение с пресните им събратя. Някои сушени плодове дори са подсладени, за да подобрят вкуса, което може да повиши нивата на кръвната захар.

Сушени плодове с високо съдържание на захар включват кайсии, ананас, стафиди и фурми. Консумирайте малки порции или изберете сушени плодове без захар или комбинирането им с ядки.

Ядките съдържат мазнини, фибри и протеини, които забавят храносмилането и помагат за предотвратяване на внезапни скокове в нивата на кръвната захар.

 

Консервирани сиропирани плодове

Подобно на сушените плодове с добавена захар, консервираните сиропирани плодове често съдържат големи количества допълнителна захар. Например чаша плодов коктейл в сироп, може да съдържа около 6,5 чаени лъжички допълнителна захар.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...