5-те най-често срещани грешки, които правим за хигиената на храната

5-те най-често срещани грешки, които правим за хигиената на храната

Можете да се мислите за доста чист и хигиеничен човек - миете ръцете си с антибактериален сапун, къпете се всеки ден и носите прясно изпрани дрехи. Но има някои често срещани грешки, които хората правят в домовете си и които всъщност са изненадващо нехигиенични - особено когато става дума за храна и кухня.

Ето някои от тях:

1. Ако изглежда добре и мирише добре, можете да го изядете

Тази мисъл е потенциално опасна. Много хора мислят, че ако някоя храна няма очевидни признаци на разваляне според вида и миризмата й, тогава няма опасни патогени. Въпреки това, експертите по безопасност на храните казват, че това не е правилен показател. Вредните бактерии могат да съществуват върху храните без това да е видимо.

2. Използват само една двойка прибори за барбекю

Когато сте в разгара на приготвянето на голямо барбекю, опитвайки се да не изгорите бургерите, грижата за тях може би е основната ви грижа. Ако използвате обаче една вилица и за суровото месо, и за зеленчуците, може да доведе до опасно кръстосано замърсяване.

 

3. Не отделяйте суровите от готовите за консумация храни

Рискът от хранително отравяне става все по-висок, когато суровото месо се смесва с готовата за консумация храна. Това е добре известно в кетъринг индустрията, но хората често не вземат под внимание тази опасност. Всъщност кампилобактер, който е най-честата причина за хранително отравяне в Обединеното кралство, е открит на 5,7% на външната опаковка на пилетата в супермаркетите. Разделянето на храни е от съществено значение за хигиената.

 

4. Мият суровото пиле

 

Кампилобактер се намират на около 60% от закупеното в супермаркета пилешко месо, затова  готвенето е важно, за да унищожите бактериите. Въпреки това, много хора правят грешката да измият суровото пиле преди готвене. Това е погрешно, тъй като кампилобактер може да се разпространи другаде в кухнята.

5. Имате домашни любимци в кухнята

Дали котката ви се разхожда на кухненския плот? Това се случва в повечето домакинства без съмнение, но в идеалния случай домашните любимци трябва да бъдат държани извън кухнята, за да се спре разпространението на патогени.

Когато поръчвате храна или ядете някъде навън (парти или рестаорант), имайте предвид, че не сте застраховани за безупречната хигиена на приготвените ястия. Има няколко често срещани грешки, които могат да повлияят на качеството и хигиената й:

Бюфет - когато готвената храна се оставя в продължение на часове и не се охлажда в достатъчно, бактериите могат да се разпространят при по – висока температура.

Готвачи, които са болни – дори да са изкарали наскоро някое заболяване (вирус/ грип/ инфекция).

Лошото разбиране за контрола на алергените - експертите по безопасност на храните предполагат, че трябва да има по-добри познания за алергените, за да се предотвратят евентуални проблеми с клиентите.

Повторното използване на мръсни кърпи - почистването на повърхности с нечисти кърпи е причина за разпространение на бактерии, но често прави.

Проверка на температурата - персоналът може да не проверява самата храна, а само хладилника, което е грешка.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...