Как да организираме кухнята, за да спрем да хвърляме храна

Как да организираме кухнята, за да спрем да хвърляме храна

Нашите кухни въплъщава онова удовлетворение, което идва от готвенето, храненето и общуването и това, което се случва около масата. А в основата на всичко това е храната, която, когато не се съхранява и преценява правилно, трябва да бъде изхвърлена. Дали обаче с малко организация в кухнята няма да намалим или изобщо да премахнем изхвърлянето на храна?

Вижте какви съвети ни дават от Apartment Therapy.

Направете план на менюто

Ограничаването на загубите на храна започват още преди да отидете в магазина, за да я купите. Планирането на храната за седмицата гарантира, че купувате само това, от което се нуждаете, и че ще използвате всичко, което купувате. Никога не подценявайте силата на списък, който може да направите на бяла или черна дъска и да закачите някъде в кухнята. Така дори и в най-натоварените си дни ще имате план какво да сготвите.

Ето няколко съвета:

Включете една или две празни вечери. Планирането на храненията не означава, че трябва да готвите всяка вечер. Всъщност въпросните празни вечери са тези, в които може да ядете от това, което остава от предишните дни. Така ще си имате план, че всичко ще бъде изядено.

Обмислете ястия, в които може да използвате съставки от друга вечеря. Например ако готвите пиле едната вечер, нека следващата да бъде с нещо, в което може да използвате остатъците – салата или макарони.

Съхранявайте плодовете на открито

Плодовете са отлична закуска и полезна храна, но когато са скрити в чекмеджетата в хладилника, ги забравяме. Вместо това го съхранявайте ги хубава кошница или купа на плота (но не забравяйте, че някои плодове, като грозде и ягоди е добре да се съхраняват в хладилника).

Обозначаване (и етикетирайте) хладилните рафтове

Това може да изглежда малко фанатично, но е начин да се справите  с изхвърлянето на храната. Например дръжте подправките винаги от дясната врата на хладилника, няма да купувате други. Определете място и за остатъците от храната. Така ще знаете къде да погледнете първо като отворите хладилника.

Винаги етикетирайте остатъците

Надписвайте кутиите с остатъците с датата, на която сте ги сложили, за да знаете до кога трябва да ги консумирате.

Съхранявайте храната, която трябва да се консумират на нивото на очите

Това е прост съвет, но може би е най-важният. Всеки път, когато имате нещо, което трябва да бъде изядено скоро, го слагайте на рафта на нивото на очите. Така  нещо, което трябва да бъде изядено първо ще го виждате първо.

 

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...