Първи или последен етаж: кой е по-добър за живеене?

Първи или последен етаж: кой е по-добър за живеене?

Предстои ви избор на етаж за жилище? Обикновено първият или последния са на най-ниска цена, но кой да изберете? Кой е „по-малкото зло“? Кой е по-добрият избор?

Предимства и недостатъци на ламинирания паркет

Ако сте в процес на строителство или ремонт на дома, най – вероятно сте изправени пред казуса – ламиниран...

23/10/2018

НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА ЖИВОТА НА НИСКИТЕ ЕТАЖИ

1. Шум

Предимства и недостатъци на едноцветната цветова схема в интериорния дизайн

Често, когато декорираме дома или някоя стая и не сме убедени с съответствието на цветовете, залагаме на сигурното &n...

20/10/2019

Децата, които играят на детските площадки, минаващите коли, безкрайните ремонтни дейности гарантират постоянен шум, а понякога дори допълнителната звукоизолация не може да ви спаси от него. Силните звуци не само пречат на съня, но и причиняват стрес, което впоследствие увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

2. Миризма

Ако апартаментът се намира в стара сграда, където първият етаж е доста нисък, тогава изгорелите газове от коли, паркирани наблизо, уличен прах, кофи за боклук на входа причиняват миризми, а най-неприятното е да се отървете от него още по-проблематично.

3. Влажност

Ако конструкцията е с лошо качество, влагата и влажността често могат да проникнат от мазето в апартамента. Много жители на първите етажи се оплакват от плесен, която расте много бързо и е изключително вредна за здравето. Изолацията се използва като защитна мярка по време на ремонт, но, за съжаление, това не винаги решава проблема.

4. Лоша осветимост 

Често пред прозорците на апартаменти на ниски етажи има дървета или съседни сгради, които блокират светлината, поради което вътре не влиза достатъчно светлина. Някои жители също се оплакват, че минувачите гледат в прозорците им, като по този начин нарушават личното им пространство. В този случай се налага да закачите плътни завеси и щори, които също лишават дома от естествена светлина.

 

НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА ЖИВОТА НА ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ

1. Трудности при първа помощ и евакуация

За  някои хора страхът, че при спешен случай са на последен етаж, ги ужасява. Същото се отнася и за евентуална евакуация. За тези, които живеят на приземния етаж, е много по-лесно да избягат навън в случай на опасност, например по време на пожар. Всички останали отнемат много повече време, така че поемат много по-големи рискове.

2. През лятото е твърде горещо

При горещо време на високите етажи слънцето нагрява стаята много повече, отколкото долу, където апартаментите са защитени от сянката на дърветата. Но за жителите на последния етаж, освен слънцето, което бие в прозорците, металният покрив на сградата добавя и топлина.

3. Вибрации

Жителите на горните етажи на блоковете усещат вибрации много по-силно от тези отдолу, особено ако под прозорците минава натоварена магистрала, железопътни линии или метро. Тези вибрации не винаги се усещат физически, но е доказано, че могат да причинят  безпокойство.

4. Неудобство от изкачване

Ако асансьорът не работи, а вие живеете на последен етаж и трябва да качите пълни торби след пазара или багаж, усещането със сигурност не е приятно. В това отношение жителите на долните етажи са привилегировани.

 

Е, кой е по-добрия или по-лошият избор? Решете вие!

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...