Предимства и недостатъци на едноцветната цветова схема в интериорния дизайн

Предимства и недостатъци на едноцветната цветова схема в интериорния дизайн

Често, когато декорираме дома или някоя стая и не сме убедени с съответствието на цветовете, залагаме на сигурното – едноцветна или монохроматична цветова схема. Но, ако се замислим, първото нещо, което хората забелязват, когато влизат в едно помещение е комбинацията от цветове. Това е реакция на подсъзнанието, но всички ние усещаме влиянието, което цветовете и декорациите на стените, тавана, пода, мебелите и тапицериите имат върху околната среда. Ето защо изборът на цветове за интериорният дизайн (и не само) трябва да бъде направено много внимателно.

Най-цветните бани

Банята някога беше доста скучна – бели плочки, мозайка по пода, бойлер който няма как да не забележиш. Днес мо...

29/10/2015

Основната идея на монохроматичната цветова схема в интериорния дизайн е правилната комбинация на нюанси от един и същи цвят. Използването на нюанси и полутонове позволява да постигнете необходимата дълбочина и обем, а цялостният дизайн става уникален и изразителен. Използването на един цвят в безкрайния му брой нюанси създава приятен визуален ефект и релаксираща атмосфера.Най-цветната къща в Калифорния

Тази къща в Еко Парк, Лос Анджелис, е построена през 70-те години и все още е обзаведена в стила на това десетилетие....

17/10/2015

Когато говорим за едноцветна цветова схема в интериора, един от въпросите, които хората задават, е колко цвята може да използвате. Много хора вярват, че под едноцветни трябва да разбираме само черно, бяло и сиво, но това е погрешно.

Можете да създадете уникални интериори, като използвате жълто, зелено, синьо, виолетово и т.н., и да се възползвате от възможността да се обградите с любимия си цвят. Монохроматичните комбинации обикновено се основават на един цвят и неговите нюанси, които се различават по лекота и наситеност.

 

Подобни цветови комбинации са спокойни, балансирани и сдържани, но когато се използват некомпетентно, интериорът може да изглежда монотонен, дори скучен. Ето защо трябва да добавите елементи, за да подобрите динамиката и дълбочината на дизайна.

 

Първата стъпка е да разберете какъв стил на дизайн искате за вашия дом. Предпочитате светли или тъмни тонове, спокойни или наситени цветове? Спокойните тонове създават комфортна и уютна атмосфера, нежен и въздушен вид, и са идеалният избор за помещения с недостатъчна светлина.

По-тъмните тонове като черно, зелено или синьо също са много популярни, тъй като интериорите имат излъчват драматизъм и дълбочина. Добавянето на аксесоари и декоративни елементи в неутрални нюанси омекотява атмосферата.


Интериорите, проектирани в монохроматична цветова схема, могат да се основават на разнообразни цветове. Бялото е един от любимите избори на професионални дизайнери, тъй като придава обем и визуално коригира размерите на стаята. В зависимост от желания ефект можете да изберете студена светлина, за да създадете строг интериор или жълта светлина, за да омекотите стаята и да й придадете уют.

Сивото е един от най-модерните цветове и богатата му палитра се използва за създаване на едни от най-благородните интериорни дизайни. Той е идеалният избор, когато искате спокойна и балансирана стая, за да се отпуснете след тежък ден. Монохроматичният интериор е невероятно елегантен и перфектният фон за стилни мебели.

 

Ярките едноцветни интериори могат да създадат весело настроение в цялата къща. Опитайте се да украсите стаята в нюанси на зелено. Това е много положителен цвят и един от малкото, които могат да се използват в интериора в големи количества и в най-различни текстури.

 

Лилавите нюанси изглеждат изключително благородно и луксозно. Този дълбок цвят се счита за студен, така че трябва да го използвате внимателно.

 

18 стилни декора в цвят горчица

Цветът може да има понякога кремави, златни елементи. Ако намерите правилния акцент – на столовете, полилея или...

15/03/2016
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...