Предимства и недостатъци на ламинирания паркет

Предимства и недостатъци на ламинирания паркет

Ако сте в процес на строителство или ремонт на дома, най – вероятно сте изправени пред казуса – ламиниран или дървен под. Ламинатът е значително по – евтин, лесен за слагане, предлага се в изключително  разнообразие на цветове и имитации, а напоследък има и доста качествени модели. Същевременно обаче животът му е по - кратък, по – лесно се износва и привлича праха.  

Ако все пак дилемата за и против ламината е пред вас, ето няколко аргумента за и против ламинирания паркет, които може да ви помогнат в избора. 

ЗА

По-евтин е от дървото.

Безспорно предимство на ламината е неговата цена. Разбира се, тя варира, но и по – добър модел може да струва около половината от цената на дървения паркет.

По-лесно се инсталира.

Ламинираните подови настилки се предлагат в предварително нарязани дъски, които с лекота се слагат. Ако сте по – опитни може да го подредите дори сами. Освен това се слага върху плочки или стара настилка, стига да е здрава.

По – устойчив на надраскване е

Тъй като ламинарният паркет има завършващ здрав "износващ се слой", той е по - устойчив на надраскване от дървото.

По-добър избор е за домашни любимци 

По – трудното надраскване е добра новина за собствениците на домашни любимци с остри нокти. Ламинатът също така помага да се елиминират някои от онези досадни звуци от нокти, които се чуват при ходенето върху дърво. Едно предупреждение, обаче - гланцът на горния слой също така прави ламинатът по-хлъзгав, което не е много приятно за вашият домашен любимец.

ПРОТИВ

Не може да бъде променян.

Тъй като ламинатът е само дъски с тънък дървен слой, няма възможност да го променяте, ако решите, че не ви харесва цветът. След като горният слой се изтърка, целият под трябва да бъде сменен.

Не е толкова траен, колкото дървото.

Обикновения ламинат има живот около десет години. Дървените подове, от друга страна, могат да издържат 25 години или дори повече.

Не е подходящ за влажни зони.

Гладкият слой на ламината го прави устойчив на течности, но не се препоръчва за влажни зони като бани. Ако водата престои на пода повече, може да проникне между дъските и да развали вида на пода.

По-ниска стойност при препродажба на имота.

Агентите по недвижими имоти са категорични, че дървените подови настилки са най-желаните за потенциалните купувачи. Така че, след като дървото струва значително повече от ламината, може да искате по – висока цена, ако решите да продадете жилището си.

За още идеи - следвайте ни в Instagram

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...