Как да съхранявате храната, за да издържи по-дълго

Как да съхранявате храната, за да издържи по-дълго

Днес е особено важно за всеки от нас не само да пести храна, но и да сведе до максимум всички разходи. Ето защо решихме да ви покажем няколко трика за това, какво да направите, за да издържи храната ви по-дълго.

7 храни, които не трябва да държите в хладилника

Много хора погрешно възприемат хладилника като „шкаф за храна“. Истината обаче е, че не всички храни мога...

29/04/2019

Зехтин

Купувайте малки бутилки, освен ако не използвате зехтин много често. Веднъж отворен, зехтинът може да граняса само за три месеца (въпреки че на бутилката може да пише, че ще издържи по-дълго). Пресният зехтин мирише на зелени, узрели маслини и има ярък, пиперлив вкус; внимавайте за миризма, подобна на пастел или замазка, която показва разваляне.

14 храни, които често съхраняваме неправилно

Свикнали сме да съхраняваме почти всякаква храна в хладилника - плодове, зеленчуци, хляб. Дори сосове и консерви, за ...

09/09/2019

Фъстъчено масло

Обърнете буркана с капачката надолу, за да позволите на мазнината да остане на дъното, а така ще запазите фъстъченото масло по-кремообразно.

Сирене

Оставете го да диша. Увийте сиренето в порест материал. Ако нямате хартия за сирене, пергаментът също ще свърши работа. Избягвайте станиол и плътно пластмасово фолио. Ако сиренето няма достатъчно кислород, ще изсъхне бързо.

Масло

Можете да замразите блокчета, които не планирате да използвате бързо. Това ще предотврати развалянето и абсорбирането на аромата от хладилника. В хладилника неотвореното масло трябва да издържи около четири месеца. Ако искате да замразите, сложете парчетата в  торбички за фризер. Един признак, че трябва да замразите масло: то е по-светло отвътре, отколкото отвън.

Кафява захар

Съхранявайте в херметически затворен пластмасов съд и сложете влажни продукти като маршмелоу, филия хляб или резенчета ябълка; захарта ще попие влагата и ще остане мека.

Майонеза

Съхранявайте на вратата на хладилника. Във вътрешната част на хладилника майонезата може да изстине и това да доведе до отделяне на масло в горната част на буркана.

Брашно

Съхранявайте пълнозърнестото брашно на хладно място. Високите нива на масло в пшеничния зародиш могат да доведат до гранясване. Ако го използвате рядко, съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника, където може да издържи два до шест месеца. Подушете, за да проверите свежестта - трябва да е почти без мирис. Хвърлете го, ако мирише остро или горчиво. (Обикновеното бяло брашно може да издържи около една година в килера в херметически затворен съд.)

100% кленов сироп

След отваряне съхранявайте в хладилника, за да се запази, ако го използвате рядко. Поради високото съдържание на захар сиропът не замръзва. Чистият кленов сироп трябва да издържи за неопределено време неотворен в килера; веднъж отворен, може да издържи до една година в хладилник.

Соев сос

Гледайте цвета. Често срещаните сортове са червеникавокафяви, когато са пресни. Ако е потъмнял, тази основна съставка вероятно е станала жертва на окисляване. Не е необходимо соевият сос да се държи охладен, но охлаждането ще помогне на вкуса да остане с върхово качество по-дълго. По този начин трябва да продължи до две години.

Подправки (червени)

Дръжте червените подправки в хладилника. Черният пипер, кайенът на прах и чилито на прах ще останат по-свежи и ще запазят яркия си цвят - който може да бъде притъпен от светлина и топлина - по-дълго.

Пчелен мед

Съживете кристализиралия мед, като поставите буркана в тиган на котлона с вряща вода; разбъркайте меда, докато кристалите се разтворят. Не дръжте меда в хладилника, тъй като може да кристализира. Медът може да издържи вечно дори след като бъде отворен (саксии с него са били изкопани от древни египетски гробници, все още запазени), защото ензимите в стомасите на пчелите създават странични продукти, които се борят с бактериите.

7 дълготрайни хранителни продукти, които всъщност се развалят лесно

Много домакини погрешно смятат, че продуктите с дълъг срок на годност могат да се ползват с месеци. За съжаление това...

03/05/2019
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...