14 храни, които често съхраняваме неправилно

И кога хладилникът не е най-доброто място

902

Свикнали сме да съхраняваме почти всякаква храна в хладилника - плодове, зеленчуци, хляб. Дори сосове и консерви, за всеки случай. Но често, докато студа може да удължи срока им на годност, може да се окаже и вреден.

Кои храни да държим далеч от хладилника?Кои зеленчуци смятате, че съхранявате там, а всъщност правите точно обратното? 

От  Bright Side направиха преглед на най – често допусканите грешки при съхранение на храна и разказват кои са правилните методи за съхранение.

Храни, които трябва да се съхраняват в шкаф и скрити от слънчевата светлина:

6 стъпки за организиран хладилникОрганизирането на хладилника може да ви помогне да планирате и приготвите храната, да разпределите обяда и да изхвърляте по-малко остатъци

Хлябът е най-добре да се съхранява в плътно затворена кутия за хляб с малко сол, която ще го предпази от мухъл. Ако оставите хляб в опаковката от супермаркета, той ще остане мек, но има огромен шанс да плесеняса след няколко дни. Найлоновите пликове не му позволяват да диша и са предпоставка за висока влажност, която гъбичките наистина обичат. Но от друга страна студеното в хладилника ще втвърди хляба и няма да е добър за консумация.

Ако имате голямо количество хляб, замразете го. Той ще остане свеж в продължение на 4-6 месеца.

Шоколадът се съхранява най-добре се съхранява на студено, тъмно място. Но не бива да го слагате в хладилника. Температурната разлика ще доведе до появата на кондензирана вода на повърхността, която се превръща в бяла плака. Всъщност не се отразява на вкуса, но прави вида му по - непривлекателен.

Смята се, че медът няма определен срок на годност и е ,едва ли не, вечен. Но е важно е да го съхранявате правилно - на студено, тъмно място, но не и в хладилника. Тук той може да кристализира и да загуби част от добрите си свойства.

Зехтинът трябва да се съхранява на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина. Но не го слагайте в хладилника: ниските температури водят до образуването на бели парчета в маслото - това е кондензирана вода.

За да запазите лука и чесъна свежи за дълго време, най-добре е да бъдат на студено сухо място, например малка кутия в шкафа. В хладилника лукът и чесънът ще се развалят бързо, защото се овлажняват и ще се покрият с мухъл.

Неща, които могат да се съхраняват на кухненски рафт или плот:

Портокалите и други цитрусови плодове е най – добре да се държат на масата или плота. Но не и в хладилника, ниската температура ще направи плодовете безвкусни и по-малко полезни за вашето здраве.

Съхранението на авокадо е трудна задача. Ако плодът е узрял, можете да го държите в хладилника, тъй като ниските температури ще забавят зреенето. Но ако плодът все още не е напълно узрял, го оставете навън, защото студът ще забави процеса на зреене.

Краставиците може да се съхраняват в хладилника, но само за няколко дни. Ниската температура ще доведе до бързо гниене. Ще ги запазите свежи възможно най-дълго ако ги държите извън хладилника.

Патладжанът просто не харесва ниски температури. В хладилника той ще омекне бързо и ще загуби добрите и качества. Най-добре се съхраняват на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина.

Домати в хладилника не е добра идея. Студеният въздух забавя естествения процес на зреене и ще ги направи  по-малко сочни. Те трябва да се съхраняват на стайна температура в добре вентилирана кошница или кутия.

Нещата, които се съхраняват най-добре в хладилника:

Води се спор за най – доброто място за яйцата. Според едни е добре да са в хладилника, според други на плота. Истината е по средата. В хладилника, но не на вратата, защото температурната разлика намалява значително срока на им. И не ги вадете от кутията, за да се запазят свежи за по-дълго време.

Брашното привидно се съхранява лесно, но всъщност не е така. Високата влажност и ниски температури могат да доведат до появата на  мушички и мухъл в брашно. Най-добрият вариант е в затворен буркан в хладилника или в шкафа.

Ядките също е желателно да се държат на стайна температура. Например бадеми и орехи могат да се съхраняват само 1-2 седмици на стайна температура. В хладилник може да издържат до 9 месеца.

Целината , за разлика от магданоза, трябва да се съхранява в хладилника. Но не го увивайте в найлонов плик, а в алуминиево фолио.

6 трика, които ще поддържат хладилника организиранВече няма да имате извинение за неподредения хладилник  
Сподели: