Как да поддържате хладилника чист и подреден (2 част)

Как да поддържате хладилника чист и подреден (2 част)

Почистването на хладилника не е любима задача, но с малко усилия, ще се радвате на организиран и чист такъв. Освен това значително ще намалите разхищението на храна. След като вече ви показахме няколко организационни трика, ето още няколко. 

Aнатомия на здравословния хладилник

Само няколко трика ще ви помогнат да се храните по-здравословно, да съхраните по-дълго време бързоразвалящите се хран...

23/02/2016

Съвет 5: Използвайте кърпички за почистване на повърхности

Трябва редовно да избърсвате рафтовете в хладилника, а не само по време на общо почистване. Дезинфекциращите кърпички са идеални за тази цел, тъй като те перфектно събират малки отпадъци, абсорбират добре влагата и лесно почистват труднодостъпни места, като крепежни елементи. Но обикновените парцали оставят куп ивици, така че почистването трябва да се извърши няколко пъти.

4 основни правила при покупка на хладилник

Купуването на хладилник за дома е една от онези покупки, които се случват рядко и които са доста важни. Когато се нал...

19/07/2016

Добър вариант е да закупите специални противоплъзгащи се постелки за рафтове. Така можете да защитите повърхностите от мръсотия, а измиването на хладилника ще стане лесно и бързо.

Съвет 6: Не пълнете хладилника докрай

Мари Кондо, консултант по организиране на дома на знаменитости, съветва да не пълните хладилника с повече от 70%. Това гарантира, че температурата вътре е стабилна, въздухът може да циркулира свободно,влажността остава на приемливо ниво, без да провокира развитието на мухъл и бактерии. Освен това този подход ще гарантира, че ще използвате продуктите своевременно и ако нещо се обърка, тогава в минимално количество. Освен това, ако хладилникът не е претоварен, е много по-лесно да го поддържате чист и подреден.

Съвет 7: Почистете задната част на хладилника

Обикновено, когато мием хладилника, обръщаме внимание само на рафтовете и вътрешните стени на хладилника. Но отвън също има нужда от почистване. Ако там се натрупат прах и мръсотия, това впоследствие може да доведе до повреда на устройството или увеличаване на консумацията на енергия. Например, на задната стена на хладилника има така наречените намотки - тръби, които пренасят студа от компресора към изпарителя. Ако са покрити с дебел слой прах, работата на хладилника ще се наруши - някои продукти ще замръзнат, а други няма да се охладят добре.

Съвет 8: Внимавайте за ароматите 

Храните с интензивен вкус трябва да се съхраняват в херметически затворени контейнери или те ще прехвърлят аромата си върху други храни или просто ще го разпространят из хладилника.

За да предотвратите появата на неприятна миризма, използвайте специални абсорбенти, които съдържат активен въглен или друга активна съставка. Важно е да смените такива устройства навреме, както и да закупите отделен продукт за всеки рафт. Друг начин бързо да се отървете от различни аромати е да поставите купа със сода за хляб, смляно кафе или резен лимон в хладилника.

Съвет 9: Правете почистване на всеки три до шест месеца

Редовното почистване на хладилника не е приоритет, но е добре да се почиства веднъж на всеки три до шест месеца. Опитайте се да планирате общо почистване предварително, така че хладилникът да е практически празен - тогава ще можете да избегнете развалянето на храната.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...