С тези трикове ще намалите праха в апартамента

С тези трикове ще намалите праха в апартамента

Почистването на праха не е сред най-приятните задължения. Когато живеем в града и прозорците ни също гледат към пътя, прахът се събира коварно бързо. Но има решение! Ето няколко трика как значително да намалите количеството прах и да се справите с него по-ефективно.

Съвети за екстремно почистване

Представете си следната ситуация: Звъни ви стар приятел, който ви казва, че е в квартала и ще мине да ви види. Имате ...

06/05/2016

 1. Използване на ефективни домакински принадлежности

Съгласете се, има разлика в използването на едни и същи кърпи за почистване. С парче стар хавлиен халат несъмнено ще избършете и праха, който се вижда на повърхността, но ще „размажете“ друга част върху мокра повърхност. Факт е, че микрофибърните кърпи за почистване имат различна структура на влакната. Не можете да видите това с просто око, но микрофибърните влакна могат да уловят много повече мръсотия и прах от обикновения текстил.

6 съвета за почистване на праха у дома

Прахът има онзи неприятен навик да се събира в тези кътчета и цепнатини, които мислим, че сме почистили, като в ъглит...

26/02/2017

2. Подходяща битова химия

Ако почистите мебелите с кърпа, навлажнена с вода с няколко капки препарат за миене на съдове, ще видите колко ефективно действа. За някои по – натоварени повърхности, като пода, например, е добре да имате специален препарат. Цветът на водата в кофата е потвърждение за това постфактум. Подовете са забележимо по-чисти от обикновено за няколко дни, а апартаментът има свежа миризма.

3. Последователността има значение!

В каква последователност извършвате следните действия по време на почистване:

- миене

- почистване на прах

- суха прахосмукачка?

Ако отговорът ви е „Каква е разликата?!“, ето полезна информация. Максимално количество прах може да се отстрани от повърхностите, ако се спазва следният алгоритъм:

• 1) почистете дивана, фотьойлите, табуретки и другите меки мебели;

• 2) отстранете праха от повърхности (маси, рафтове, шкафове, первази, столове и много други) с мокра кърпа, като периодично я изплаквате в леген с разтвор на SMS;

• 3) сухо почистване на подовете с прахосмукачка;

• 4) завършете почистването, като избършете подовете със специален SMS.

Защо точно? Ако първо измиете подовете и след това започнете да бършете мебелите, част от праха ще се утаи върху измития под. Ако измиете подовете, като прескочите етапа с прахосмукачка, тогава добрата половина от мръсотията просто ще бъде „размазана“ на пода. Това важи особено за апартаментите, в които живеят пухкави домашни любимци. Без прахосмукачка прахът не може да бъде отстранени толкова лесно. 

 

4. Овлажняване на въздух

За съжаление най-ефективният начин за справяне с праха изисква финансови инвестиции. Защото това е ... овлажнител. С него ще живеете в по-здравословна среда с намален риск от развитие на респираторни заболявания, алергии, астма. Съвременните модели овлажнители са в състояние да пречистват и йонизират въздуха. Има и противопрахови модели (но са малко по-скъпи). Ако закупуването на овлажнител изобщо не е вашата възможност по идеологически причини, тогава използвайте лайфхакове за овлажняване: дръжте вратата на банята отворена след дълъг душ, изсушете изпраните дрехи в стаите.

5. Умни домашни уреди

Прахосмукачка с воден филтър струва може би по-евтино от прахосмукачка без него, която сте купили просто защото марката й изглежда добра и продавачът в шоурума я е похвалил много . Такива прахосмукачки, изсмуквайки прах, го събират в контейнер за вода и няма шанс да се върне обратно през дупката, както се случва с обикновена прахосмукачка. Също така добро решение в борбата с праха би била прахосмукачка с дюза за пълно, „мокро“ почистване на пода. И ако имате ютия с функция за пара, тогава ... спрете да гладите и започнете само да пускате пара. Дрехите ще изглеждат още по-добре, а прахът в дома ще намалее.

6. Задължително мрежи против комари, по-добре през цялата година

Мрежите против комари помагат не само от комари, но и от прах в тези апартаменти, които гледат към натоварен път. Веднъж измивайте мрежата с обикновен душ във ваната. Навикът да държим прозорците отворени също провокира прах от натоварените улици. Опитайте се да се отървете от навика.

7. Често пране на пердета

Завесите са трамплин за праха. Те го събират върху себе си в така наречения невидим режим (човешкото око, с изключение на шеги, не е в състояние да види тънък вертикален слой прах върху повърхността на завесите), и в същото време го споделят с всички повърхности наоколо. За да предотвратите това, трябва да перете завесите на всеки няколко месеца. Ако се притеснявате за тяхната безопасност, не използвайте пералнята. Накиснете в голяма купа за една нощ, след това изплакнете на ръка с омекотител.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...