Без химикали: 6 съвета за екологично чистене в апартамента

Без химикали: 6 съвета за екологично чистене в апартамента

Редовно почистваме къщата, така че е много важно този процес да бъде не само ефективен, но и екологичен. Вижте няколко съвета как да спрете да използвате агресивна битова химия, специални почистващи кърпички и как да промените отношението си към почистването, за да се грижите за околната среда.

Направете си сами ефективен екологичен почистващ препарат

Какво използвате, за да поддържате чистота в кухнята? Най – вероятно разчитате на скъпите препарати от магазина...

21/10/2018

Съвет 1: Използвайте тениски и чорапи като парцали

Свикнали сте да купувате нови почистващи кърпички всеки път, когато трябва да избършете праха от телевизора, бюрото и нощните шкафчета? Всъщност няма нужда от това. Ролята на парцали могат да играят стари чорапи, с отдавна изгубен чифт, който все не сте могли да изхвърлите. Поставете ги на ръката си и избършете праха навсякъде, където видите. Основното предимство на такъв импровизиран парцал е, че с негова помощ е удобно да стигнете дори до труднодостъпни места: радиатори, первази, повърхности зад шкафове, отопляеми релси за кърпи и др.

Най – екологичният начин да почистите цялата къща

От пода до тавана, може да почистите всичко с помощта на…няколко капки течен сапун. Не вярвате? Само купете ед...

01/10/2019

Старите тениски също ще ви бъдат полезни. Те могат да бъдат нарязани на няколко части и да изтрият всички повърхности в апартамента. Между другото, кърпи, чаршафи и други неща, които лежат в торби от дълго време в очакване на момента, когато най-накрая ги занесете на сметището, също могат да ви бъдат полезни.

Съвет 2: Направете свои собствени почистващи препарати

Разбира се, в магазина можете да закупите всякакви почистващи препарати: за миене, избърсване на стъкло, почистване на печки и фурни. Тук nяма нужда дори да се говори за екологичност - агресивните компоненти в състава, въпреки че се борят със замърсяването, вредят на кожата (нека бъдем честни, не всеки носи ръкавици).Много по-добре е сами да направите необходимото почистващо средство от импровизирани материали. Например солта и лимоновият сок ще ви помогнат да почистите дъската за рязане от петна и миризми, мръсните огледала и прозорците могат да се измият с обикновен оцет, содата ще освежи идеално килима, а котленият камък в чайника може да се отстрани с лимонена киселина.

Съвет 3: Използвайте безопасни съставки

Ако не искате да използвате естествени продукти в процеса на почистване, дайте предпочитание на почистващи продукти с естествен състав, без остра химическа миризма. Повярвайте, битовата химия може да бъде ефективна и без агресивни продукти. На какво трябва да обърнете внимание при избора?

• Компонентите, които виждате изброени на опаковката, трябва да са изключително безвредни и безопасни. Производителите често използват корени и сапунени ядки, сода, абразивни частици са гаранция за елиминиране на замърсителите. За осигуряване на антибактериален ефект се добавят етерични масла, алкохол, органични киселини. Ако искате домакинските химикали да излъчват приятен аромат, потърсете опции с естествени аромати.

• В продажба можете да намерите много универсални продукти, но е по-добре да използвате тясно фокусирани: за измиване на чаши, за измиване на подове, за съдове, за отстраняване на котлен камък и др. Те ще бъдат по-ефективни.

• Ако в апартамента живеят хора, страдащи от бронхиална астма и други алергични заболявания, по-добре е да използвате хипоалергенни продукти, които няма да влошат състоянието.

Съвет 4: Обърнете внимание на гъбите от луфа

Според резултатите от изследванията на американски учени гъбите от порест каучук натрупват голям брой бактерии, които са вредни за хората. Ето защо е препоръчително да ги смените всяка седмица. А сега си представете колко полиуретанова пяна завършва на сметищата, които не могат да бъдат рециклирани.

За да проявите загриженост към околната среда, както и да харчите по-малко пари за „консумативи“ като гъби, препоръчваме да използвате техните екологични алтернативи – кърпички от луфа.

Благодарение на големите пори, гъбите лесно се изплакват под течаща вода, така че натрупват минимално количество микроби и бактерии.

 Съвет 5: Внимавайте с водата и електричеството

Устойчивият начин за почистване е не само използването на естествени продукти, но и внимателното използване на вода и електричество. Ето някои трикове, които можете да използвате, докато почиствате:

 

• Спрете водата, докато сапунисвате, за да намалите консумацията.

• Ако в апартамента има много стайни растения, поливайте ги не с чиста вода, а с тази, която остава след измиване на зеленчуци и плодове.

• Използвайте устройства, които консумират минимално количество електроенергия (обикновено те имат обозначение AA +). Също така полезни ще бъдат димери, сензори за движение за включване и изключване на осветлението в стаята.

Съвет 6: Заложете на "естествени" препарати

Вместо специални гелове, пудри, балсами, препарати за отстраняване на петна, използвайте изпитани домашни средства, които са толкова ефективни, колкото и купените от магазина. Ето само няколко варианта:

• Кърпи, които са били влажни от дълго време и излъчват влажна миризма, е най-добре да се перат с оцет - това ще помогне за премахване на миризмата.

• Пожълтели участъци по дрехите, по-специално следи от пот, бързо премахва лимоновия сок. Трябва да натриете петната с лимон и да оставите за 15-20 минути, за предпочитане на балкон или перваза на прозореца, където има слънце.

• За да предпазите дрехите от молци, трябва да вземете лист хартия, да капнете върху него няколко капки етерично масло и да го поставите в шкафа. Необходимо е да актуализирате такъв "вкус" веднъж месечно.

• Кървавите петна по нещата се отстраняват перфектно с кастилския сапун, който е направен на базата на студено пресован зехтин. Сол, сода, картофено или царевично нишесте също са подходящи като почистващи препарати.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...