Как да направите малката стая визуално по-висока

Как да направите малката стая визуално по-висока
Източник: unsplash.com

Когато говорим за малко жилище, често се свързва с ниски тавани. За съжаление, не всеки в апартамента има високи тавани и пространството може да изглежда „претъпкано“. Но с помощта на няколко съвета, може да решит етози проблем бързо и ефективно.

Да обзаведем стилна малка стая

Всекидневната е мястото, където се събира цялото семейство. Днес холът се е превърнал в мултифункционално помещение, ...

13/04/2016

1. Без твърде контрастен завършек

Когато декорирате малък апартамент с ниски тавани, забележителният контраст между покритията може визуално да свие и без това малката стая, създавайки усещане за притискане от всички страни. Основният проблем не са самите цветове и нюанси, а фактът, че те са неправилно подбрани и подредени заедно. Например, основната грешка са твърде светли стени и тъмен под; бял таван и светли стени, съчетани с тъмен под. Всичко това прави стаята фрагментирана на части.

5 начина да спестите място в много малка стая и да я увеличите визуално

Има много трикове за пестене на място в малка спалня или хол. Има и идеи как да увеличите пространството визуално, но...

07/05/2021

Има няколко начина за коригиране на ситуацията. Заложете на светли цветове и отразяващи подове или използвайте тапети и довършителни материали с вертикални ивици с различна ширина, като по този начин издърпвате стаята нагоре. Не забравяйте за мебелите, които също играят важна роля в интериора на малък апартамент с ниски тавани. Изберете такъв, който визуално ще направи стаята по-висока и по-просторна. Не залагайте на масивни стени в тъмни цветове, най-подходящи са шкафове в неутрални цветове и нюанси в минималистичен стил.

2. Без масивни полилеи

Използването на масивен или многослоен полилей в интериор с ниски тавани не е най-добрата идея, тъй като прави стаята много тясна и по-мрачна, отколкото всъщност е.

3. Избявагвайте твърде много хоризонтални линии

Хоризонталните линии в интериора (и не говорим само за тапети) могат да дадат усещане за визуална широта и отвореност на малките помещения, но само при ниски тавани те могат да ги „свалят“ още повече. Ето защо в този случай е важно да редувате както вертикални, така и хоризонтални линии една с друга. Например, стените трябва да бъдат изтеглени колкото е възможно повече, така че таваните да изглеждат по-високи; за това са подходящи тапети с редуващи се вертикални ивици от тесни до по-широки.

4. Дали завесите са твърде къси?

Завесите са ключови фигури в една стая (особено с ниски тавани). С тяхна помощ можете да регулирате пространството, като го направите по-високо и по-просторно. как? Много просто. Достатъчно е да изберете леки, течащи завеси, които достигат дължината на пода. Това ще изтегли пространството. Но къси, тежки завеси, щори и римски щори допълнително ще подчертаят и без това ниския таван.

5. Ярко осветление

Не е тайна, че осветлението играе решаваща роля във всяка обстановка. Ето защо трябва да следвате прости правила, за да направите визуално стаята по-висока и по-широка. А именно, обърнете специално внимание на прозорците. Не ги окачвайте с много тежки завеси, не затрупвайте первазите на прозорците с високи саксии и не ги затрупвайте с различни дрънкулки, включително книги. Колкото повече естествена светлина влиза в една стая, толкова по-ярка и по-лека ще изглежда тя. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...