Да спестим място в малкия апартамент

Дизайнерски трикове, с които ще преобразите жилището  

591

Ако попитате някой дизайнер по какви проекти харесва да работи, най – вероятно ще ви каже, че предпочита големи и просторни жилища, в които да се развихри. В действителност на доста от тях им се налага са проявяват повече креативност и да търсят гъвкави решения за маломерни апартаменти.

Особености на космическия дизайнДа поканим вселената в дома си

И ето как те стигат до няколко унифицирани правила, които могат да се приложат в дизайна на всеки малък дом – без значение дали е 15 кв. м или 40 кв.м.

Общото е, че трябва да поддържате всичко чисто, спретнато и да имате колкото се може по –малко вещи навън. Реално така ще може да намалите визуалния шум. Но само защото имате малко пространство, не означава, че не можете да имате смел и жив декор, просто трябва да знаете как точно да го използвате. Ето няколко идеи, споделени от RealLiving.

Дизайнерски идеи за детската стаяИзползвайте за разделение на зоните в стаята успокояваща цветна гама

1. Планирайте вертикално.

Нека започнем с основния ръководен принцип: мислете вертикално. Площта в дома ни е ограничена, а всеки се нуждае от опции за съхранение. Ето защо тук на помощ идват стените. Използвайте ги максимално и заложете на рафтове, които да обхващат напълно височината на стената.

Прилагайте този принцип и към организацията на гардероба - независимо дали имате вградени или стоящи гардероби, пълноценното използване на пространството над тях е много важно.

2. Унифицирайте цветовата палитра.

Не всички от нас обичат да живеят в отворен план жилище. Ако вашият апартамент има по-малки съседни стаи, единна цветова палитра из цялата къща ще ви помогне да усещате мястото по – голямо, тъй като намалява визуалния шум. Неутралната палитра е винаги правилна опция. Може да опитате и с бои с лек блясък - това помага на светлината да се отрази и дава илюзията за по-просторен дом.

3. Привлечете окото съм завесите

Пердетата имат голямо влияние върху вида на стаята. Заложете на леки и ефирни материи, закачете максимално до тавана и пуснете до долу. Това са опции, които винаги работят. Ако имате красива гледка, издърпвайте ги, за да пуснете светлината.

4. Изберете мебели, монтирани на стената

Подобно на вертикалното съхранение, помислете за мебели без крака – тип конзола, които се монтират на стената. Това създава усещане за простор и повече място в стаята, а освен това са много елегантни.

5. Закачете огледала.

 

Заменете картините с огледала (или поне част от тях). Днес на пазара може да намерите много красиви и различни модели и така не само ще създадете по – различна атмосфера, но и ще увеличите визуално стаята.

6. Повече вграденото обзавеждане.

И накрая, ако смятате да обновявате или тепърва обзавеждате жилище, помислете за опция с вградени уреди. Правило, което важи за кухнята и за банята.

Топ 10 съвременни дизайни за баняПочерпете идеи
Сподели: