Как да избелите пожълтелите кърпи

Без белина и химични препарати  

2245

Всеки иска кърпите в банята да бъдат винаги бели и пухкави, както са в хотелите. Но истината е, че само след няколко ползвания те се сбиват и пожълтяват, става по – груби и нямат нищо общо с първоначалния им вид. Опитът да ги избелим с белина не винаги е добро решение, не само заради миризмата, но и заради химичните съставки на препарата. за щастие има лесен и напълно натурален начин да се радвате на искрящи и меки  хавлиени кърпи. Всичко, което трябва да направите е да следвате следващите стъпки.

Колко често трябва да перем спалното бельо и кърпите у домаВижте няколко общи насоки

От какво се нуждаете

½ чаша сода за пране

12 закачалки за кърпи Хитри и идеи за съхранение в малката баня

½ чаша водороден пероксид

½ чаша дестилиран бял оцет

Стъпка 1: Подсилете препарата за пране със сода

Сложете ½  чаша сода за пране в пералната машина. Тя е по-алкална от обикновената сода, а това помага на обикновения перилен препарат да бъде по-ефективен. Ако все пак не разполагате със сода за пране, заменете с 1 чаша обикновена сода.

Стъпка 2: Не пълнете машината

Кърпите заемат много място, но ако искате да постигнете ефект,  не претоварвайте пералната машина. Целта е да сложите само няколко 3-4-5 кърпи, според големината, за да може да се изперат добре и да се изплакнат добре.

Стъпка 3: Включете на най-горещия цикъл

Включете пералнята на цикъл с най-горещата вода. Това помага за почистване на мазнините, които тялото ни отделя, а също така по-добре абсорбира препарата, оставяйки кърпите по-чисти и по-меки. За да се радвате на бели кърпи, пуснете режим с предпране.

Стъпка 4: Не прекалявайте с праха за пране.

Повече перилен препарат не означава по-чисти кърпи. Използването на малко по-малко перилен препарат от обичайното позволява по време на изплакване дрехите да се измият по – добре.

Стъпка 5: Използвайте водороден пероксид.

Използването на белина може да увреди влакната на кърпата, затова добавете 1/2 чаша водороден пероксид към отделението за белина вместо това. Комбинацията от сода и водороден пероксид помага за избелването.

Хитър вариант е да смесите 1:1 пероксид и сода и нанесете предварително на петната, ако има такива.

Стъпка 6: Изплакнете с оцет.

Добавете 1 чаша дестилиран бял оцет в отделението за изплакване, за да премахнете петна и остатъци от сапун. Ако водата е твърда, може да се нуждаете от повече оцет. Правило е да не използвате омекотител, когато перете кърпи и хавлии, защото създава филм, който не позволява абсорбирането на вода.

Стъпка 7: Оставете да изсъхнат.

Оставете Майката Природа да помогне за избелване на кърпите – просто оставете на слънце. То естествено изсветлява петната, а естествената вентилация е най – добрият начин да ги изсушите.

 

Нестандартен начин да направите кърпите мекиЗапазете ги като нови
Сподели: