9 съвета от дизайнери, които ще помогнат да обзаведете стилен коридор

Лесни правила за голям ефект

4712

Антрето е първото помещение във вашия дом, което вие и вашите гости виждате и създава първото впечатление. А ако е непривлекателно, с куп обувки, разпръснати по пода, и море от дрехи, висящи на закачалки и столове, тогава няма как това да направи много добро впечатление. Ето защо е важно как обзавеждате коридора, така че да е уютен, удобен, функционален и стилен.

Идеи за съхранение в коридораПреобразете коридора си с няколко хитри идеи  

Вижте няколко съвета, които може да са ви от полза

Съвет 1: Добавете ярки цветове

Идеи за декорация на малкия коридорЗащото първото впечатление е най-важно

Антрето е една от малкото стаи в къщата, която може да бъде декорирана в ярки, наситени цветове. Вие прекарвате тук само няколко минути, а същевременно  може да подобри настроението ви и да предизвика усмивка на лицето ви. Най-важното е, че няма дисонанс с други стаи, защото според мнението на дизайнера, апартаментът трябва да бъде декориран в същия стил.

Съвет 2: Осигурете място за чанти и ключове

Ще бъде много разочароващо, ако в края на ремонта в коридора установите, че няма място за чанти, шапки и ключове. Затова помислете за кукички или закачалки по стените. Те ще бъдат чудесна алтернатива на обемен гардероб, но само ако наистина нямате достатъчно място за него. Дизайнерите съветват да се обърне внимание на оригинални модели, например под формата на клони. Те ще се превърнат в красива декорация на стаята и няма да заемат много място.

Съвет 3: Постелете красив килим

Килимът може да промени коридора до неузнаваемост, особено ако е като ярък акцент в неутрален интериор. Ако се притеснявате, че по него ще се натрупа много прах и мръсотия,  изберете компактна пътека, дълга около 1-1,5 метра. Изобщо не е необходимо да запълвате с него целия периметър на коридора.

Съвет 4: Използвайте устойчиви, трайни материали

Коридорът е помещение с много интензивен трафик. Освен това непрекъснато пипате стените, сваляте тук мръсните си обувки, оставяте мокър чадър. Ето защо, ако не искате да правите нов ремонт след една година, заложете на висококачествени и трайни материали. Например, можете да изберете ламинат, търговски линолеум, каменни подови настилки. А на стените може да сложите декоративна мазилка, керамични плочки, гъвкав камък.

Съвет 5: Следвайте правилото на „Минимално ненужни елементи“

В повечето случаи коридорите са с малки размери, така че основната ви задача е да освободите място колкото е възможно повече, без да жертвате функционалността. Например масивен шкаф може да бъде заменен с по-прост и по-компактен, а шкафът близо до стената може да бъде премахнат изцяло, така че коридорът да не изглежда претрупан. Опитайте се да изберете многофункционални мебели, които да съчетават свойствата на няколко интериорни предмета. Например можете да закупите пейка за обувки с мека седалка и шкаф.

Съвет 6: Разширете пространството

Най-добрият начин за визуално разширяване на пространството е използването на светли цветове, лъскави повърхности и огледала в интериорната декорация. Можете също така да мислите нестандартно и да украсите стените с геометрични шарки, които помагат за изравняване на границите на стаята. Друга интересна техника са мебели с крака. Това ще освободи пода, ще добави лекота и въздух към стаята.

Съвет 7: Избягвайте да купувате гардероб, ако имате тесен коридор

В повечето случаи стандартните апартаменти в панелни сгради са с дълги коридори, в които е трудно да се обърнете. За да освободите място за маневри, не поставяйте гардероб по цялата дължина на коридора. Така няма да има свободно пространство и ще бъде много тясно. Вместо това се опитайте визуално да разделите коридора на квадратни зони. Например поставете необходимите мебели в краищата на коридора и оставете зоната на входа свободна.

Съвет 8: Използвайте висящи мебели

Висящите мебели са идеални за коридора, тъй като значително спестяват място. Например, ако шкафът е на стената, а не стои на пода, тогава можете да поставите няколко чифта обувки под него. Тази опция е особено подходяща, ако нямате гардероб и стойка за обувки. Като цяло такива мебели правят интериора по-лек, по-свободен и елегантен.

Съвет 9: Инвестирайте в шкаф за обувки

Дори да не сложите гардероб, уверете се, че имате шкаф за обувки. Той решава основния проблем на коридора - със съхранението на обувки. Днес може да намерите много компактни и съвремени модели, с различна големина.

 

Идеи за декорация на големия коридорИ как да го превърнем във функционално помещение
Сподели: