Много домакини смятат, че микровълновата печка може да се използва за нагряване на всякаква храна. Но истината е, че има някои продукти и ястия, които нямат работа тук. Ето кои са те:
Микровълновата печка в наше време е толкова незаменима, колкото хладилника или печката. Понякога е трудно е да повярв...
20/10/20191. Люта чушка
Самият пипер е лют и при силно нагряване отделя опасни за човека вещества. Ако загреете в микровълновата фурна на висока мощност и след това отворите вратата, можете да ссе стигне дори до изгаряне на очите.
Ако използвате микровълновата фурна само за претопляне на храната или да пукате пуканки, време е да погледнете с нови...
04/04/20192. Еднократни съдове и прибори
В много ситуации кутиите за еднократна употреба са спасение. Но загряването на пластмаса в микровълнова може да провокира химическа реакция. Можете да затопляте в микровълнова фурна само съдове, изработени от специално създаде а за това устойчива пластмаса, която не съдържа токсични съединения.
3. Хартиени кутии
Много хора ги поставят в микровълновата печка, без да подозират, че такива кутии могат да се запалят. Причината обикновено са смолите, с които е импрегниран картонът. Ако на опаковката не е посочено, че хартията е покрита със специална обвивка, която абсорбира микровълните, не трябва да я загрявате в микровълнова печка - по-добре е да прехвърлите съдържанието в обикновени съдове.
4. Керамични съдове
Керамиката с ниска температура на изпичане също може да причини експлозия и повреда на микровълновата печка. Факт е, че такива продукти са направени от пореста глина, която абсорбира течност. Тя буквално ври отвътре, когато такива съдове се поставят в микровълновата - което често води до експлозия.
5. Бебешка храна
Желанието за бързо затопляне на храната след безсънна нощ е разбираемо, Но по-добре е да затоплите течността на печката или на водна баня - микровълните загряват млякото или храната неравномерно и бебето може да се изгори.
6. Замразено месо
Кой от нас не е поставял месо в режим „размразяване“, за да започне да се готви по-бързо? Но микровълните загряват влакната неравномерно, което означава, че парче месо може да остане ледено отвътре и покрито с кора отвън.
7. Сушени плодове
Ако искате да размекнете сушени плодове в микровълновата, не го правете. Под въздействието на микровълните, сушените плодове губят още повече влага.
Във всяка кухня могат да се намерят поне по 3-4 малки уреда, които ползваме ежедневно. А колко от тях почистваме всек...
17/09/2018