7 грешки, които могат да увредят чугунения тиган

Влагата не е единственият му враг

206

Чугуненият тиган може да изглежда супер издръжлив, надежден и вечен, но за да бъде такъв, тайната се крие в правилната му експлоатация. Той е незаменим помощник във всяка кухня и е предпочитан не само от домакините, но и от професионални готвачи. В чугунен тиган можете да готвите всякакви неща, но все пак си има и изключения. Вижте кои са най – често допусканите грешки при употребата на чугунения тиган и се постарайте да ги избегнете.

Как да се грижите правилно за вашите съдове за готвене Тавите и тиганите в кухнята също се нуждаят от любов и внимание  

 

Грешка № 1. Готвите всичко в него

Тези съдове не трябва да миете никога в миялната машинаЗа да удължите живота им

Реално  няма забранени храни, които може да сготвите в чугунен тиган, но не е желателно да го използвате за ястия с висока киселинност, които съдържат домати или цитрусови плодове. Идеята е, че те могат да придобият неприятен метален вкус, а покритието на тигана от продължително излагане на киселини може да пострада.

Грешка номер 2. Оставяте го влажен

Преди да приберете чугунения тиган, уверете се, че няма излишна влага върху него. В противен случай по него може да се появи ръжда. Най – добре е да го измиете, забършете и оставите на слаб огън, за да изсъхна напълно.

Грешка № 3. Смятате, че новият чугунен тиган е готов за работа

След като купите нов чугунен тиган, трябва да обработите повърхността, защото тя няма естествено незалепващо покритие. Това е най-добре да се прави не във фурната, а на котлоните. Нанесете малко количество масло, равномерно разпределете върху повърхността на тигана и след това отстранете излишното с хартиена кърпа. Оставете тигана на огъня, изчакайте, докато стане напълно сух и да запуши малко, а след това да нанесете още един тънък слой масло.

 Грешка номер 4. Измивате тигана в съдомиялната машина

В никакъв случай не трябва да слагате чугунен тиган в съдомиялна машина. Това ще унищожи незалепващото покритие и ще причини ръжда. Най-добрият вариант за почистване на чугунен тиган е комбинация от топла вода и препарат. Ако храната е изгоряла и не се маха, можете да изсипете малко вода в тигана и да кипнете на котлона.

Грешка номер 5. Използвате чугунения тиган за съхранение на остатъчна храна

Както често се случва, че след готвене не ни се занимава да слагаме храна в друга чиния и я оставяме в хладилника в тигана. Това обаче е нежелателно, тъй като може да разруши незалепващото покритие и да увеличи вероятността чугуненият тиган да ръждяса, а металът да стане токсичен.

Грешка номер 6. Не нагрявате тенджерата от чугун преди употреба

Преди да започнете да готвите, трябва да загреете тигана във фурната или на слаб огън, като постепенно увеличавате котлона до желаната температура за готвене. 

Ако започнете да готвите, без да го затоплите достатъчно, храната ще загори на повърхността на тигана.

Грешка № 7. Използвайте неправилни прибори за готвене

Трайността на чугунения тиган зависи дори от кухненските прибори, които използвате за готвене. Метална шпатула е удобна, но не е добра за тигана. Заложете на прибори от дърво, бамбук, силикон.

9 навика, които развалят съдовете за готвенеВнимавайте за правилнатa експлоатация
Сподели: