9 навика, които развалят съдовете за готвене

9 навика, които развалят съдовете за готвене

Толкова много правила се налага да следваме всеки ден около нас, че понякога забравяме, че те важат дори за вещите в ежедневието ни. Така например съдовете за готвене и сервиране, дъските за рязане и другите кухненски приспособления изискват определено внимание, което не винаги им отдаваме. Ако искате да запазите вида и качеството на посудата възможно най – дълго време, избягвайте следните грешки, които много хора правят.

1. Температурен контраст

Понякога рязката амплитуда може да увреди повърхността на тигана или тавата или да предизвика дори спукване на капака. Избягвайте да изсипвате студена вода върху горещ тиган или да слагате тенджерата от хладилника върху горещия котлон.

2. Внимавайте с употребата на кухненските прибори и съдове. Така например не отваряйте консервите с ножа, не топлете кутиите за еднократна употреба в микровълнова печка и не използвайте дъските за рязане като капак на съд с горещо ястие.

3. Дъската за рязане от камък не е подходяща за остри ножове.

 

Дъската за рязане е издръжлива и изглежда страхотно. Тя обаче не е много добра за осттрите ножове, защото лесно се изтъпяват. По – добре заложете на дървена дъска или бъдете готови да сменяте ножовете си по-често, отколкото бихте искали.  

4. Съхранявате и сушите съдовете заедно

Не е добра идея да съхранявате съдовете на сушилката, защото лесно ще се счупят. А дървените дъски  или прибори няма да изсъхнат добре и ще станат развъдник за бактерии и микроби.

 

5. Тествайте с миризма

Кухненските прибори миришат лошо, ако няма добра вентилация. Затова не ги прибирайте мокри и се уврете, че шкафът има достатъчно приток на свеж въздух.

Не сушете кухненските съдове на кърпи.

Сменяйте гъбите и кърпите по-често.

Не оставяйте храната в пластмасови съдове твърде дълго. Ако го направите, те ще поемат миризмата и няма начин да се отървете от нея.

6. Миете чугунените съдове

Чугунените съдове издържат на вода, но мазният слой им служи като защита срещу ръжда и не позволява храната да изгори.

7. Твърде много вода

Ако оставите дървената дъска във водата дълго време, може да се появят петна, пукнатини и микроби.

 

8. Киселината може да вреди

Вода + оцет = препарат за отстраняване на котлен камък. Всъщност тя е толкова ефективна, че може да повреди емайла, ако го оставите прекалено дълго време.

Алуминият може да има химическа реакция с киселина и може да мигрира към храната. Учените предупреждават: твърде много алуминий в тялото ви може да причини сериозни здравни проблеми.

 

10. Откъде идват драскотините

Ето някои неща, които могат да надраскат незалепващата повърхност:

Малки кости.

Шпатули и лъжици с ниско качество. Съдовете от пластмаса са идеални за тефлона, но понякога краищата им може да са нащърбени и да причинят издраскване.

Остатъци в гъбите – от малки трохи до утайката от кафе.

За още идеи - следвайте ни в Instagram

 

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...