Тези съдове не трябва да миете никога в миялната машина

Тези съдове не трябва да миете никога в миялната машина

Миялната машина е изключителен уред и незаменим помощник на всяка домакиня. Много жени не могат да си представят живота без нея, особено ако имат голямо семейство и купища чинии, чаши и съдове, които трябва да бъдат измити всекидневно. Или правейки поредният кулинарен шедьовър, мисълта за купите и бъркалките, които чакат в мивката, може да бъде ужасяваща. За щастие всичко, което се иска от нас е да ги изплакнем леко и да ги подредим в машината.

Но (винаги има едно „но“), не всички съдове и прибори са подходящи за миене тук. Причината може да в риска да развалите повърхностите им, в това, че може да увредите самия уред или просто, защото няма да се измият добре.

Вижте някои от тях и се старайте да не ги слагате за миене в нея.

Дървени лъжици, купи и дъски

Силата на детергентите за съдомиялни машини може да премахне естествените масла, при които дървените прибори и дъските имат. Това може да доведе до напукването им. Измивайте ги на ръка, а ако трябва да бъдат дезинфекцирани, използвайте лек разтвор на белина и топла вода.

Ножове

Има цели три причини да не слагате ножовете в миялната. Първо, може да се увреди самия нож при допир със стелажи и кошове. На второ място, острите ръбове са опасни, особено когато децата помагат. И накрая, препаратът за суха миялна машина може да предизвика разхлабване и разделяне на дървени дръжки.

Рендето

Кухненски инструмент с остри ръбове не трябва да се мият в съдомиялната машина. Най – малкото, защото водният поток не може да премине през всички дупчици и то да се измие добре.

Чугунени съдове

За да предпазите съда от ръжда, най – добре е да не го миете. Всичко, което трябва да направите е да забършете старателно след употреба с влажна кърпа и да го оставите да изсъхне добре.

Алуминиеви тавички

Ако някога сте слагали лъскава алуминиева тава за еднократна употреба в съдомиялната машина, знаете какво ще се случи. Намачкава се и потъмнява.

Медни съдове

Химикалите в препарата за съдове може да разрушат покритието и да причинят корозия.

Капак на тенджера под налягане

Докато самата тенджера няма проблем да бъде измита в миялната, то капакът – не, защото може да се разруши уплътнението.

Незалепващи съдове за готвене

Въпреки, че много тигани имат знак, че са безопасни за съдомиялна машина, препаратите и прекомерно високите температури на сушене могат да повлияят върху покритието. Ако решите да измиете тиганите си в съдомиялната машина, прескочете цикъла на сушене и ги оставете да изсъхнат сами.

Акрилови или меламинови съдове

Леките, нечупливи акрилни или меламинови съдове са много популярни, благодарение на ярките цветове и шарки. За съжаление, високите температури на водата и сушенето, както и детергентите могат да доведат до напукване и обезцветяване.

Термоси и термочаши

Те са идеални за поддържане на горещи или студени напитки и храна, но в повечето случаи са изградени от два слоя с въздушно пространство между двете. Това въздушно пространство осигурява изолацията. При някои от тези съдове високата температура на сушене може да увреди именно това изолиращо свойство, както и да увреди уплътнението на капаците.

Пластмасови кутии

Ако са с по – ниско качество, високата температура може да ги деформира или да увреди повърхността им. Най – добре е да ги измиете на ръка.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...