Как да се грижите правилно за вашите съдове за готвене

Тавите и тиганите в кухнята също се нуждаят от любов и внимание  

615

Комплект от качествени тави и тигани е от съществено значение за всяка кухня. Но независимо дали комплектът, който имате, е от неръждаема стомана, керамика или чугун, или готвите в медни съдове, наследство от вашата баба, ако се научите да ги поддържате и да ги пазите по време и след готвене, ще им осигури дълъг живот и качествена храна.

Ето няколко съвета за това как да се грижите за вашите съдове.

За съдове с незалепваща повърхност

Използвайте правилните материали.

Когато бъркате храната използвайте само прибори от силикон, дърво и термоустойчив каучук и пластмаса, за да избегнете надраскване. Ако след време на употреба се появят такива обаче, по – добре заменете съдовете с нови.

Оставете ги да се охладят

След готвене оставете тенджерата да изстине напълно преди измиване. Шокирането на съда със студена вода може да доведе до огъване и нараняване на покритието. След като се охлади, използвайте мека гъба за измиване на остатъците и след това подсушете с хартия.

За чугун

Повечето чугунени тенджери днес, са предварително третирани, но все пак преди първата употреба покрийте целия съд с масло и нагрейте на висока температура. Маслото се свързва с материала и създава естествена незалепваща повърхност. Най-добре е да използвате ленено масло, но и масло от рапица и зехтин е достатъчно ефикасно.  

Използвайте сол и минимизирайте използването на сапун.

Когато е възможно, използвайте гъба или четка, за да отстраните остатъците от храна, които са залепени на повърхността. Поръсете сол върху особено упоритите места и изтрийте с гъба. Слагайте по – малко веро, за да предотвратите измиването на маслото от повърхността.

Изсушете чрез топлина.

Преди да приберете чугунения съд, уверете се, че влагата се е изпарила, за да предотвратите от ръждясване на желязото.

За неръждаема стомана

Вероятно най-лесните за употреба съдове за готвене, са и доста издръжливи. Най-големият проблем, с който ще се сблъскате, е, че за да ги почистите от загоряло ще трябва да търкате повече. Може спокойно да използвате  грубата страна на гъбата за почистване или шкурка. Неръждаемата стомана е единственият материал за готварски съдове, който е достатъчно здрав, за да издържа на търкане и да остане почти като нов.

За мед

 

Използвайте правилните прибори

Докато медът е фантастичен проводник на топлина, той е мек метал и лесно се надрасква, особено когато по повърхността му се използва нещо абразивно. Използвайте силиконови, дървени, пластмасови или тефлонови прибори за готвене.

Бъдете внимателни когато чистите тенджери и тигани, покрити с мед. Използвайте мека гъба и ако е необходимо, накиснете в гореща вода, за да отстраните леко частиците от храната от повърхността. Изсушете напълно и ги съхранявайте между хартиените кърпи, за да предотвратите драскотини.

Сподели: