5 начина да запазите трайността на хляба по-дълго

5 начина да запазите трайността на хляба по-дълго

Франзели, багети, пърленки, лаваш….хлябът се предлага във всякакви форми и размери и е част от всяко хранене. И въпреки че е най-основната храна, често се оказва, че е и най-развалящата - бързо изсъхва или плесенясва.

6 нови идеи за употреба на содата за хляб

Содата за хляб е може би най-универсалното кухненско средство, което имате. Можете да я използвате за готвене, като п...

05/03/2018

Така че, ако искате да намалите хранителните отпадъци и да спестите пари, не забравяйте да следвате следващите пет съвета как да запазите хляба свеж за по-дълго време.

1. Замразете хляба

Няколко ползи от содата за хляб, които ще направят животът ви по – лесен

Содата за хляб е просто магична. С нея може да се почисти почти всичко – от банята, през пода, до зъбите. Смесе...

08/07/2016

Ако изяждате само една или две филии хляб наведнъж, нарежете го и разделете филийките между хартия, за да ги отстраните по-лесно. Независимо дали замразявате цял или нарязан хляб, не забравяйте да го увиете плътно в торбичка за фризер. При размразяване, го оставете в хладилника за една нощ, а ако нямате време да чакате, може да го поставите в топла фурна, загрята за няколко около 20 минути.

 

2. Купете кутия за хляб

Кутия за хляб осигурява перфектната среда за съхранение и ще позволи на хляба да остане свеж за около три дни в зависимост от типа. Защо? Хлябът остава по-свеж, когато е добре затворен, което означава, че има по-малко циркулация на въздуха, което кара хляба да остарява по-бързо.

3. Дръжте го далеч от топлина

В кухнята може да стане горещо и задушено, така че не винаги е най-добрата среда за поддържане свежестта на хляба. Топлината е причина хлябът да изсъхва по-бързо.

Съхранявайте го далеч от фурната или друг източник на топлина, като например горната част на хладилник или фризер, и избягвайте слънчеви прозорци. Вместо да съхранявате хляба си близо до топлина, най-добре го съхранявайте на хладно място (стайна температура или по-ниска) на кухненския плот или в тъмно килерче, ако имате такова.

 

4. Увийте го в хартия

Макар че много хлябове се продават в плик, това не е добре за съхранението му. Ако желаете да удължите живота на кората си, най-добре е да смените с хартиена торбичка – тя ще позволи достатъчно въздух да циркулира, без да улавя влага и да позволява развитието на мухъл .

5. Съобразете вида на хляба

Можете да очаквате хлябът да издържи 3-7 дни, ако се съхранява на стайна температура, но в крайна сметка продължителността на живота му зависи от това какво има вътре.

Ако хлябът съдържа основните съставки, включително брашно, вода, сол и мая, той ще остарее много по-бързо от обогатен хляб, в който има мазнини и захари, които му помагат да остане свеж за по-дълго време.

 

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...