10 продукта, които не се нуждаят от миене

10 продукта, които не се нуждаят от миене
Източник: unsplash.com

Поддържането на чистота и ред в апартамента е ключът към здравето. В преследване на титлата идеална домакиня обаче мнозина просто забравят, че има неща, които не бива да се „търкат” непрекъснато, защото това е не само загуба на време, но и директна вреда за повечето от тях.

8 ефективни тактики за миене на съдове

Нека си го признаем  – миенето на съдовете е едно от най-мразените домакински задължения. Често се оказва ...

03/01/2018

Ето няколко такива:

 1. Чугунени съдове

Често срещани грешки, които правим с прането

Прането е едно от най – лесните домакински задължение. Особени днес, при наличието на пералня и сушилня във все...

25/11/2018

По правило чугунените тигани и тенджери изискват специална и внимателна грижа поради порестата им структура и възможността за образуване на ръжда, ако не се грижат правилно. Не бива обаче да прибягвате до прекомерно почистване на такива съдове, тъй като почистващи препарати, твърди стъргалки и гъби бързо лишават кухненските съдове от защитното им покритие, което ги прави податливи на настъргване и ръжда.

2. Кухненска печка и фурна

Редовното почистване на печката и фурната обикновено не се препоръчва поради силните химикали, използвани в повечето методи за почистване. Ежедневното избърсване с почистващи продукти или използването на груби кухненски гъби върху вътрешните повърхности на фурната и външната повърхност на печката постепенно ще доведе до драскотини и стърготини на защитното покритие. По правило подобни механични повреди може да не се забелязват с невъоръжено око, но с течение на времето ще се превърнат в основна причина за намалена производителност и повредена работна повърхност (включително поради високи температури, препарати и постоянно натоварване).

3. Пердета и завеси

Честото пране може да влоши състоянието на пердетата и завесите, както и да повлияе неблагоприятно на цвета им, което ще доведе до избледняване или матов вид на тъканите. В допълнение, тъканта може да се свие поради прекомерен контакт с вода и прахове. Ето защо, ако искате да запазите оригиналния вид на вашите пердета и завеси, тогава ги перете не повече от веднъж годишно. Това е напълно достатъчно, за да актуализирате външния им вид, да се отървете от прах и други замърсители.

4. Дървени мебели

Дървените мебели са особено чувствителни към влага и ежедневното им избърсване с влажна кърпа (включително с препарати) може да причини деформация и подуване на дървесните влакна. Това в крайна сметка ще доведе до обезцветяване и лющене на покритието, както и увреждане на структурата на самото дърво. Вместо това препоръчваме да избършете дървените мебели с мека кърпа или суха хартиена кърпа (леко навлажнена с мек почистващ препарат, ако е необходимо).

5. Четки за зъби

Смята се, че ако не миете добре четката си за зъби, натрупването на бактерии върху нея може да доведе до плака, възпаление на венците и други инфекции. Всъщност това не е вярно. Експертите в областта на стоматологията и клиничните изследвания единодушно настояват, че детергентите и почистващите препарати (включително специалните) няма да направят четката за зъби по-чиста, а напротив, ще я „увредят“, като по този начин ще провокират растежа на бактериите , тъй като различни микропукнатини и сухи четина натрупват цялата гадост многократно повече. Вместо това се препоръчва просто да изплакнете четката за зъби с топла вода, да я изтръскате добре няколко пъти, след което да я поставите изправена далеч от източник на вода или топлина. Освен това четката ви за зъби трябва да се сменя на всеки три до четири месеца.

6. Месо, риба, мляно месо

Миенето на сурово месо, кайма и риба не се препоръчва, тъй като това всъщност може да увеличи риска от инфекция, вместо да я елиминира. Когато миете сурово месо и риба, вие всъщност разпространявате бактериите, които първоначално са били на повърхността на месото или рибата, в мивката и други части на вашата кухня. Вместо това използвайте отделна дъска за рязане и прибор, когато режете сурово месо и риба, и винаги измивайте ръцете си след това, за да намалите риска от заразяване.

7. Яйца

Суровите яйца не трябва да се мият (преди дългосрочно съхранение) поради същата причина като суровото месо или риба - поради потенциалния риск от замърсяване и намаляване на срока на годност. Освен това миенето може да повлияе негативно на вкуса и текстурата на самото яйце. Затова се препоръчва да ги измиете непосредствено преди готвене.

8. Гъби

Тъй като гъбите имат пореста структура, те могат да абсорбират вода по време на измиване. Когато измивате суровите гъби, вие по същество добавяте допълнителна влага към тях. Влагата може да отмие естествения вкус и текстура на гъбите, което ги кара да станат воднисти и кашави. Вместо това се препоръчва да използвате мека четка, за да премахнете мръсотията или плаката от суровите гъби и след това да започнете да ги варите.

9. Макаронени изделия

Миенето на сварени тестени изделия не се препоръчва, тъй като може да доведе до загуба на вкус и текстура. Този процес ще повлияе не само на качеството на самия продукт, но и на вкуса на ястието, тъй като по този начин нишестените вещества се измиват от пастата.

10. Салата в плик

Не е нужно да миете нарязаната салата в плик, защото тя вече в била старателно почистена при строги санитарни условия, преди да отидат в запечатани опаковки. Многократното измиване на зеленчуци след закупуване може да намали срока на годност и текстурата на маруля, копър, магданоз и др.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...