Често срещани грешки, които правим с прането

А вие знаехте ли за тях?  

2592

Прането е едно от най – лесните домакински задължение. Особени днес, при наличието на пералня и сушилня във всеки дом, няма какво да му мислим. Зареждаме машината и я пускаме. Но се оказва, че дори и тук си има трикове. Защото много от нас често допускат някои грешки, които могат да доведат до увреждане на дрехите или на пералнята.

Дори и да си миете дрехите години наред и да мислите, че знаете как да правите перални, тези общи приплъзвания могат да причинят ненужно повреждане на тъканите, напасване и др.

Не сортирате светлите и тъмните дрехи

Колкото по – прецизно сортирате дрехите си, толкова по – добре е това за тях. Разделете тъмните от светлите, както и материите – по – деликатните от по – грубите. Избягвайте да смесвате деним с бельо или коприна. Денимът е добре да се обръща и да се пере в по – хладка вода, за да се избегне обезцветяване.

Когато перете на ръка не слагайте праха директно върху дрехите

Вярвайте или не, но има правилен и грешен начин да слагате препарата. Според Real Simple най – добре е първо да поставите прането, след това да добавите вода и накрая сапун. Ако използвате белина, първо сложете вода, след това дрехите и след това прах.

 

Не злоупотребявайте със сушилнята

Ако имате възможност да сушите дрехите на слънце, направете го. Не само пестите енергия, но и ще предотвратите риска да развалите вида на някоя дреха. Ако все пак се налага да ползвате сушилня, пускайте я на програма, в която да не изсъхват напълно, а да останат леко влажни, за да избегнете намачкване.

Не омесвайте чорапи с дрехи

Омръзна ли ви да губите чорап всеки път когато пускате пералня? Първо сложете чорапите прикрепени един за друг и ги сложете първо тях, а след това и дрехите. Така вероятността да изгубите някой чорап е доста по – малка.

Не оставяйте циповете отворени

Отворените ципове могат да увредят деликатните дрехи, както и да надраскат вратата на пералнята. Също така, незатворените сутиени могат да издърпат кончета от дрехите или да се увият около дрехите и да се разтегнат.

Не закопчавайте копчетата

Ако затваряте ципа, не означава, че трябва да правите това и с копчето. Ако се закачи, може да увреди илика, затова по – добре е да откопчеете всичко.

Не почиствате пералнята

Не забравяйте да почиствате редовно пералнята. На два - три месеца пускайте на пълен цикъл с гореща вода и сода, измивайте филтъра и забърсвайте гуменото уплътнение.

Сподели: