Най-добрите етерични масла за премахване на мухъл

Най-добрите етерични масла за премахване на мухъл
Източник: pixabay.com

Мухълът е често срещан проблем в много жилища. И ако обикновено го сързваме с влажни и тъмни пространства като бани, мазета и кухни, истината е, че се среща и в хола и дори спалнята. Но освен че е неприятен на вид и може да причини неприятни миризми, мухълът може да бъде вреден за здравето, причинявайки респираторни проблеми и алергии.

6 начина да предотвратите образуването на мухъл

Мухълът e вид гъбички, които растат по места, където има излишна влага. Всички знаем колко е важно да не допускате ра...

06/05/2018

На пазара може да намерите какви ли не препарати на химическа основа за борба с мухъла, но много хора предпочитат по-естествени и безопасни алтернативи. Една такава са етеричните масла.  Ето кои са най-добрите етерични масла за премахване на мухъл и как да ги използвате.

1. Масло от чаено дърво

Ефективност: Маслото от чаено дърво е едно от най-мощните етерични масла за борба с мухъла. То има силни антисептични и антибактериални свойства, които ефективно убиват мухълните спори.

Как да защитим банята от мухъл

Мухълът е един от най-често срещаните проблеми в много домове. Влажните площи са идеалното място за размножаването му...

10/10/2017

Начин на употреба: Смесете една чаена лъжичка масло от чаено дърво с една чаша вода в спрей бутилка. Разклатете добре и напръскайте върху засегнатите от мухъл участъци. Оставете да действа за поне час, след което изтрийте с влажна кърпа.

2. Лавандулово масло

Ефективност: Лавандуловото масло не само мирише приятно, но и има антисептични и противогъбични свойства, които могат да помогнат в борбата с мухъла.

Начин на употреба: Смесете 20 капки лавандулово масло с една чаша бял оцет. Нанесете сместа върху засегнатите места с помощта на спрей бутилка или кърпа. Оставете да изсъхне, без да изплаквате.

3. Масло от евкалипт

Ефективност: Маслото от евкалипт има силни антибактериални и противогъбични свойства, които го правят отличен избор за премахване на мухъл.

Начин на употреба: Смесете 10 капки евкалиптово масло с една чаша вода. Използвайте спрей бутилка, за да нанесете разтвора върху засегнатите зони. Оставете да изсъхне, след което изтрийте остатъците.

4. Масло от лимон

Ефективност: Маслото от лимон е естествен дезинфектант с мощни антимикробни свойства. То също така оставя свеж аромат, което е допълнителен бонус при почистването.

Начин на употреба: Смесете 15 капки масло от лимон с една чаша вода и добавете една супена лъжица сода бикарбонат. Разклатете добре и напръскайте върху засегнатите от мухъл области. Оставете да подейства за 10 минути, след което изтрийте с влажна кърпа.

5. Масло от канела

Ефективност: Маслото от канела има силни антимикробни свойства, които го правят ефективно средство за борба с мухъла.

Начин на употреба: Смесете 10 капки масло от канела с една чаша вода. Нанесете разтвора върху засегнатите места с помощта на спрей бутилка или кърпа. Оставете да изсъхне, след което изтрийте остатъците.

За най-добри резултати, използвайте етеричните масла редовно и комбинирайте с други методи за контрол на влагата, като редовно проветряване и използване на влагоабсорбатори.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...