Как да защитим банята от мухъл

Как да защитим банята от мухъл

Мухълът е един от най-често срещаните проблеми в много домове. Влажните площи са идеалното място за размножаването му, което се отнася особено за банята - малка и с ограничен въздушен поток.

За щастие има лесни начини да предотвратите образуването на плесен. Ето четири лесни стъпки към това:

Подобрете светлината и вентилацията

Мухълът не може да се развива в сухи и ярко осветени райони, затова добрата вентилация и осветление са първите стъпки в борбата с него. След като се изкъпете, оставете вентилаторът да работи поне още 30 минути. Ако нямате вентилатор, оставете вратата или прозорец отворени докато не сте сигурни, че помещението напълно сухо.

За да подобрите светлината в банята, махнете щорите и завесите и ги заменете с непрозрачно стъкло или залепете фолио.

Префугирайте

Често видът на плочките се променя, защото фугите се ронят. Затова вземете фугираща смес и запълнете разстоянието между плочките.

Оправете уплътнителите около крановете

С течение на времето уплътнението при крановете и душа започва да изтънява. Затова е хубаво да проверявате доколко те са здрави и да ги запълвате с водоустойчив силикон. Така ще си гарантирате, че няма да има място, на което да се развива мухълът.

Без пране

Ако навън е студено, много хора слагат сушилка с мокри дрехи в банята. Изпаренията са идеална основа за развитието на мухъл и плесен, затова забравете за този начин на сушене. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...