Миенето на съдове може да намали стреса

Домакинската работа има и неочаквани ползи за здравето  

236

Признайте си, домакинската работа съвсем не е толкова забавна дейснот, особено в дните, в които нашият списък със задачи изглежда безкраен. Едно от задълженията, които много хора мразят е миенето на съдовете. Особено когато става въпрос за мазни тави и тигани.

Нов начин за миене на съдовеСпестява време, пространство, пари и вода

Но независимо от това, колко досадно може да бъде миенето на съдове, изследване от Държавния университет във Флорида (FSU) установи, че тази задача може да намали нивата на стрес, ако го правите съзнателно.

7 грешки, които допускаме при миене на чиниитеСбогом мазни петна и отегчителна работа  

Групата от изследователи дава задача на 51 човека да измият няколко съда. Преди да започнат, участниците са инструктирани да прочетат текст за миене на съдове. Половината получават текст, който описва процесът на миене на съдове, докато другата половина трябва да прочете пасаж, който се фокусира върху психическото въздействие при миенето на съдове.

В него се насърчават участниците да се фокусират върху опита от миенето на съдове - например, върху температурата на водата, усещането за чиниите и приборите, и дори върху аромата на верото. В описанието се казва, как миенето трябва да бъде осъзнат процес, мислите и действията да бъдат внимателно обмисляни.

В края на проучването, изследователите открили, че при групата от участници, които мият съдовете съзнателно, има 25% увеличение на усещането за вдъхновение и 27% намаление на усещането на нервност. От друга страна, участниците, които четат описателните пасажи, не са регистрирали никакви ползи.

Резултатите от проучването доказват, че докато миенето на съдове не винаги е най-забавната задача, има начин да извлечете максимална полза от нея - просто като се фокусирате върху процеса. Както авторите на изследването заключават: „Когато към ежедневната дейност се подхожда осъзнато и с мисъл, тя може да подобри психическото състояние“.

Така че следващия път, когато сте изправени пред перспективата за миене на поредния куп с мръсни чинии, просто се успокойте! Съсредоточете се върху течащата вода и дори миризмата на любимия си сапун и ще усетите как стресът ви напуска, получавате прилив на енергия и вдъхновение за предстоящия ден.

 

8 ефективни тактики за миене на съдовеТрябва да ги опитате  
Сподели: