ИКЕА представи изложба с реновирани мебели

След 2030 г. компманията ще използва само възобновяеми или рециклирани материали

1232

ИКЕА откри изложбата „Нова форма на живот“, която е част от кампанията „Нов живот за старите мебели“, организирана съвместно със стартиращата българска платформа за ъпсайклинг – reUse и Cleantech Bulgaria- бизнес мрежата за чисти технологии и зелен бизнес. На изложбата бяха представени реновирани мебели от ИКЕА, които могат да бъдат разгледани от 9 до 12 май в Gallery 2.0 Реновираните мебели ще се продават онлайн на https://shop.reuseapp.bg/.

Половината от събраните средства ще покрият разходите за труд на реноваторите, а останалата половина ще подпомогне каузата на фондация „Проект Северозапад“.

Защо кръгова икономика е бъдещето и защо ИКЕА се вклчюва в инициативата, разказа Йоана Цонева, маркетинг мениджър на ИКЕА България. "Кръговата икономика удължава жизнения цикъл на продуктите и намалява количеството изхвърлени отпадъци. Това означава възможно най-дълго повторно използване, поправка и рециклиране на продуктите. По този начин можем да живеем добре в рамките на ограничените ресурси на планетата ни, като същевременно намаляваме въглеродния отпечатък на нашето поколение.". 

По време на събитието беше засегната и темата за кръговата икономика, както и ползите от процеса наречен upcycling*. Главната идея на кампанията e постигането на промяна в отношението към ненужните мебели и опазването на природата. Подкрепяйки дейността на reUse, ИКЕА има за цел да представи нови ползи от повторното използване, рециклиране и отговорно управление на отпадъците.

reUse - българският стартъп за ъпсайклинг

Екипът на reUse започва своята дейност след участието си в най-голямото състезание за “зелени” стартиращи бизнеси - Climate Launchpad, организирано в България от Cleantech. reUse е първата българска цялостна платформа за ъпсайклинг, чиято мисия е да бъде креативна по природосъобразен начин. Ъпсайклингът представлява стъпка отвъд рециклирането, която вдъхва втори живот на вещите с цел намаляване на отпадъка. Целта на платформата е да повдигне осведомеността за реновирането на мебели, да развие нишата и да направи преизползването по-атрактивно и достъпно.

Тази изложба е част от инициативите на ИКЕА за по-устойчив начин на живот без отпадъци. ИКЕА лансира стратегията си за устойчиво развитие „С грижа за хората и планетата“ и си поставя амбициозната цел да промени бизнеса си, индустриите в цикъла на производство и живота у дома за хората по целия свят. Част от ангажиментите, които ИКЕА поема с тази стратегия са:

До 2020 г. 100% от дървения материал в ИКЕА да е от устойчиви източници или рециклирана дървесина
• До 2020 г. 100% от енергията, която ИКЕА използва да идва от възобновяеми източници
• До 2020 г. компанията ще премахне пластмасата за еднократна употреба
• След 2030 г. ИКЕА да използва само възобновяеми или рециклирани материали
• След 2030 г. 100% от бизнеса да се ръководи от принципите на кръгова икономика

* Какво е upcycling?
Това е процес, който трансформира стари или изхвърлени предмети и материали в нови удобни и красиви неща. Всичко се случва благодарение на сръчните ръце на местни творци.

 

Сподели: