Как украсяват коледната елха в скандинавските страни

Как украсяват коледната елха в скандинавските страни

Фигури от слама във Финландия

Традицията във Финландия повелява над масата да се закачат геометрични структури, направени от слама. Смята се, че те носят късмет и могат да бъда видени във всеки дом.

Домашни хартиени сърца в Дания

 

Известна в Дания като julehjerte, тази класическа декорация се прави просто чрез сгъване и плетене на червена и бяла хартия. Фигурите се пълнят с ядки или сладки и се слагат да висят от дървото. Най-старият известен пример за едно от тези сърца е направен от никой друг освен Ханс Кристиан Андерсън и все още може да се види днес в музея с неговото име в Одензе в Дания.

Гирлянди с националното знаме на Швеция

Толкова горди са шведите с националното си знаме, че даже правят гирлянди от него за коледното дърво.

Тролове в Исландия

В Исландия добрият старец е познат като татко Коледа. Децата се посещават от 13 коледни трола, познати и като Юле Ладс. 13 дни преди Коледа децата оставят обувка на прозореца в спалнята и тролът слага подарък – сладки неща, малки подаръци и дори картофки. Именно тези 13 иконични фигурки се виждат на коледното дърво в Исландия.

Фолклорна фигура, Нисе, в Норвегия

Този герой е известен в скандинавските страни, но в Норвегия е Нисе. Той е митологично създание, не по-високо от 90 см, с дълга бяла брада и много голяма червена шапка, който живее в таванските помещения и къщи на семействата в Норвегия. Има много легенди за тези същества, но това, което е ясно, че по Коледа те носят подаръци на децата, които са били  добри. С приближаването на празничния сезон очарователните фигури могат да се видят в цялата страна, включително и по коледните елхи.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...