Как да запазим къщата чиста за по – дълго време

Не е нужно всекидневно чистене и търкане  

2022

Да, чистенето е част от живота ни и да, няма нищо по- хубаво когато приключим с него, но какво ще кажете ако не се налага да го правм често?

Ето няколко трика, с които ще си спестите всекидневното търкане у дома.

Чистете вратата на душ кабината

След  като вземете душ минете вратата на душ кабината с гъба за прозорци. Това отнема само няколко секунди  и няма да се натрупат следи от сапуна. Освен това ще спестите мъчителното търкане след това.

Избягвайте бяла фуга

Особено върху теракотения под. Избирайте по-тъмен оттенък като сив, при който праха и мръсотията няма да се забелязват.

Опитайте с бронзова мивка

Ако имате голямо семейство знаете за проблема със следите от паста, които остават всяка сутрин. С мивка от бронз ще успеете да „замаскирате“ следите.

Пазете старите кърпи под мивката

Ако нямате възможност за инвестиция в подобна мивка, имайте под ръка винаги стара кърпа, с която за бършете керамичната мивка след използване.

Сложете органайзер за обувки на входната врата

Насърчавайте семейството си, съквартирантите или гостите да си свалят обувките на врата, преди да влязат. С това ще си спестите непрекъснатото минаване с прахосмукачката.

Определете "дъмпингова зона" за всеки член на семейството

Сложете кош, кошница за съхранение или кутии на всеки член на семейството, така че да имат някъде да съхраняват дребни вещи, очила, ключовете, торбички и всичко останало, което използват ежедневно. По този начин те лесно могат да намерят нещата си всяка сутрин.

Почиствайте филтрите на климатика (ако имате)

Редовното почистване на филтрите на климатика ви гарантира свеж въздух и по – малко прах. Затова правете профилактика преди летния и зимния сезон и слагайте йонизиращи филтри.

Хранете се на масата

Определете само едно място за хранене, а не из цялата къща. Така освен, че създавате навици, ще си спестите и събиране на трохи и мръсотия от всички стаи. След вечеря просто минете под масата, за да съберете нападали боклучета.

Почистете хладилника преди да идете до магазина

Преди да идете да пазарувате, отделете пет минути, за да проверите съдържанието на хладилника. Изхвърлете всичко, което е изтекло или няма да ядете. Така елиминирате шанса да намерите мухлясали или развалени продукти, залежавали със седмици. Също така ще имате по-ясна представа за това, какво трябва да бъде закупено и повече място за пресни продукти.

Почиствайте решетката на фурната всяка седмица

Мазнините във фурната се чистят много по – лесно докато са още незасъхнали, затова си определете един ден, в който да миете решетката и да бършете фурната. 

Сподели: