8 съвета за почистване, които ще ви помогнат да имате повече свободно време

8 съвета за почистване, които ще ви помогнат да имате повече свободно време

Съгласете се, има дни, когато ви мързи дори да стартирате прахосмукачка-робот, камо ли да вземете парцал и да избършете праха в целия си апартамент. Почистването е много дълга и уморителна задача, особено когато има много неща в къщата. Подготвили сме ви няколко готини трика, които ще ви помогнат да отделите минимум време, за да подредите нещата. Не забравяйте да вземете под внимание.

Най-добрите съвети за почистване от баба

Използва калъфка на възглавница, за да почисти перките на вентилатора Изключително просто, но много хитро правило за...

19/11/2022

Съвет 1: Използвайте правилото за петте минути

Много домакини натрупват домакинска работа с надеждата, че през уикенда ще направят пролетно почистване и бързо ще подредят целия апартамент. Но в рамките на една седмица всяка стая се превръща в такава бъркотия, че дори не знаете какво да вземете първо. Съветваме ви да не допускате домът ви да стигне до това състояние, а да отделяте пет до десет минути за почистване всеки ден (може да удължите до половин час).

Малко познати трикове за бързо почистване на дома

Не сте единствените, които отлагат почистването за уикенда. Понякога са нужни обаче пет минути, за да преведем къщата...

24/12/2016

Дори за толкова кратък период от време можете да изпълните няколко полезни задачи: да избършете праха в хола, да съберете боклука, да приберете нещата в килера, да стартирате пералнята, да измиете плота в кухнята или огледалото в банята. Благодарение на този подход ще можете да избегнете бъркотията и вашият апартамент ще бъде много по-малко вероятно да се нуждае от голямо подреждане.

 

Просто се опитайте да не се разсейвате от телевизия, социални мрежи и т.н. Задайте таймер на телефона си и започнете мини-почистване. Между другото, можете дори да организирате състезания с членове на семейството, за да видите кой може да направи най-полезните неща в определеното време.

 Съвет 2: Разделете апартамента си на зони

Внимателно огледайте апартамента си и за удобство го разделете на малки зони - по този начин можете да се отървете от усещането, че трябва да почистите цялата къща наведнъж и ще бъде по-лесно да възстановите реда. Най-простият вариант е да го разделите на стаи, но можете да отидете по друг начин, например, като започнете с „горещи точки“, където се натрупват най-много прах, мръсотия и отломки. Това може да бъде коридор, работно място, тоалетка, кухненска мивка или мивка в банята. За да се чувствате комфортно, извършвайте едно или две „локални“ почиствания на ден - тогава апартаментът винаги ще бъде чист и подреден.

Съвет 3: Купете кърпички за прозорци и огледала

Най-големият проблем, който възниква след почистване на прозорци, огледала и други стъклени повърхности, са ивиците. Трябва да ги търкате половин час, за да постигнете желания блясък. Защо не използвате специални мокри кърпички за почистване. Те бързо и ефективно почистват различни стъклени повърхности, включително плотове и рафтове. Просто трябва да извадите салфетката от опаковката и да избършете замърсеното място. Съгласете се, това е много по-бързо и по-удобно от спрей и обикновен парцал. Единственото предупреждение е, че този продукт не е подходящ за почистване на екрана на телевизора. Компютри, лаптопи и друга техника.

Съвет 4: Изхвърляйте боклука всеки ден

Или поне веднъж на два дни. Не чакайте кофата да се напълни – това ще доведе до неприятна миризма и значително ще усложни процеса на изнасяне на боклука.

Забележка: За да избегнете неприятните миризми в кухнята, не забравяйте редовно да миете кофата за боклук – веднъж или два пъти седмично ще бъде достатъчно. Винаги има риск торбичката да е протекла или по стените на кофата да са останали парчета храна, които могат да се превърнат в убежище за бактерии. Можете също така да поставите сода бикарбонат на дъното, така че да абсорбира влагата и в същото време да дезинфекцира съда.

Съвет 5: Поставете кошници или кутии из къщата

Чудесен начин бързо да се отървете от бъркотията в апартамента си без допълнителни усилия е да поставите кошници из къщата. Когато не искате да подреждате красиво нещата на стелажа или нямате време да сортирате детски играчки, можете просто да ги поставите в кутия и да се върнете при тях по-късно. Този метод за бързо почистване е полезен, ако например очаквате гости, но нямате време да направите пълно почистване. Основното нещо е да не забравяте да поставите предметите на местата им, когато имате свободна минута. Кошницата е временно, а не постоянно решение на проблема, не трябва да оставяте нещата там завинаги, в противен случай ще имате проблеми с намирането на правилния артикул.

Съвет 6: Концентрирайте се върху видимите места

За да придадете свеж вид на апартамента си, първо трябва да подредите видимите повърхности и едва след това тези, които са скрити от любопитни очи. Ето защо, когато избирате между повърхността на шкафа, перваза и масата в хола, избършете праха в последната зона.

Този съвет е особено подходящ, ако имате ограничено време.

Съвет 7: Дръжте пакет мокри кърпички под ръка

Мокрите кърпички са идеални за бързо почистване, така че винаги трябва да ги имате под ръка. Редовно забърсвайте повърхности с него - маси, рафтове, врати, дори малки участъци от пода, където се вижда мръсотия. По този начин мръсотията няма да се натрупва, а почистването ще отнеме минимум време. Салфетките са много по-удобни от парцалите - не е нужно да ги мокрите или усуквате, просто ги извадете от опаковката и избършете масата или например шкаф. Освен това те са хигиенични, така че вие също дезинфекцирате повърхността.

Съхранявайте опаковките на най-видимите места – обикновено коридора, кухнята и банята.

Съвет 8: Отстранете горещите точки

Най-често бъркотията се появява в зони, които са лошо планирани. Например, дрехите могат да лежат на столове и скринове, защото няма лесен достъп до гардероба или няма достатъчно рафтове, закачалки или полезни органайзери. В този случай е по-лесно да хвърлите всичко на най-близката повърхност и да забравите. Коридорът също често е лошо организиран. Обувките се натрупват близо до стената, защото няма рафт за обувки, малките неща лежат на конзолата, защото няма чекмедже или кошница за съхранение и т.н.

Внимателно огледайте апартамента и идентифицирайте такива места. След това трябва да ги допълните с необходимите аксесоари, които могат да забавят появата на бъркотия - кошници, разделители, тави, органайзери. Може да се наложи да смените някоя мебел – например сменете конзолата в коридора със скрин, за да увеличите местата за съхранение.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...