8 хитри трика, които ще харесат дори опитните домакини

8 хитри трика, които ще харесат дори опитните домакини

Вероятно всяка домакиня мечтае домът й винаги да е чист. Но в същото време не всеки обича да чисти, особено след тежък работен ден или през уикенда, когато искате да посветите време на себе си. Ето защо винаги трябва да имате в арсенала си полезни лайфхакове, които ще ви помогнат да изчистите бъркотията си за няколко минути.

Миризмата в хладилника ще изчезне благодарение на вестника

За да избегнете появата на неприятна миризма в хладилника, трябва да поставите намачкан лист вестник върху чинийка, да го напръскате обилно с вода и да го поставите на средния рафт. Мокрият вестник абсорбира неприятните миризми и когато го изхвърлите, хладилникът отново ще мирише на чисто и свежо.

Също така някои домакини препоръчват да използвате вестник за превантивни цели или по-скоро да го поставите на дъното на кутия със зеленчуци и плодове. Той ще абсорбира излишната влага, така че храната няма да изгние или плесенясва дълго време.

Горчица на прах ще премахне миризмата от буркани с консерви

Ако вие и членовете на вашето семейство обичате консервирани зеленчуци и плодове, конфитюри, сосове, вероятно неведнъж сте се сблъсквали с проблема с почистването на стъклени буркани. След изяждане на съдържанието контейнерът трябва да се измие добре, за да може да се използва в бъдеще. Но понякога, дори след няколко процедури за измиване и стерилизация, не е възможно да се премахне миризмата на оцет и други киселинни храни.

В този случай обикновената горчица ще дойде на помощ. Поставете чаена лъжичка готова горчица или прах в мръсен буркан, затворете капака, разклатете добре, след това изплакнете с чиста вода и изпратете да изсъхне. Горчицата ще бъде отличен неутрализатор на миризмата.

 Използвайте хартиена кърпа за борба с мухъла в банята

Банята е почти винаги топла и влажна, което я прави идеално място за развитие на бактерии и мухъл. Дори ако има добър аспиратор или винаги оставяте вратата отворена след процедури за баня, все още няма да можете напълно да се предпазите от появата на вредни микроорганизми.

Разбира се, по-добре е да се опитате да предотвратите проблема, но ако вече сте забелязали мухъл по светлите фуги между плочките, трябва да вземете мерки. За да направите това, вземете хартиена кърпа, накиснете я в най-обикновена белина, залепете я върху плочката и я оставете за няколко часа. След като изтече времето, отстранете кърпата и изплакнете плочките обилно с чиста вода.

Фурната ще стане идеално чиста след лимонена киселина

Кухнята изисква постоянна и внимателна грижа. Необходими са само няколко часа, прекарани в готвене тук, за да се покрият всички повърхности с петна от мазнина и пръски. За фурната има обаче има лесен трик.

Налейте вода в тава за печене, докато покрие напълно дъното, добавете няколко супени лъжици лимонена киселина и добавете препарат за миене на съдове. Поставете тавата във фурната, предварително загрята до 180 градуса, и настройте таймера за 30 минути. При нагряване изпаренията ще се утаят по стените и ще унищожат мръсотията, така че след време ще трябва само да ги отстраните с обикновена гъба или парцал.

Съдове с тясно гърло се почистват лесно с черупки от яйца

Налейте малко количество гореща вода във вазата или бутилката, която искате да почистите, добавете няколко капки препарат за миене на съдове и натрошени черупки от яйца. Благодарение на острите си ръбове, той може лесно да почисти вътрешността на съдовете от мръсотия, действайки подобно на скраб. Просто, бързо и ефективно!

Крановете ще блестят с…олио

Когато влезете в банята, първото нещо, което хваща окото ви е смесителят. Цялостното възприемане на банята зависи от нейния външен вид, така че трябва да се погрижите тя винаги да е чиста и подредена. Говорим не само за липсата на петна, ивици и варовик. Също така е много важно кранът да блести.

Всяко масло, което имате в кухнята си е подходящо за полиране на водопроводни инсталации – растително, маслиново, бадемово и т.н. масло и избършете крана от всички страни. Ще блести като нов. Между другото, можете да използвате и лимонов сок за тези цели.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...