Как да поддържате хладилника чист и подреден

Как да поддържате хладилника чист и подреден

Хладилникът изисква много грижа, защото съществува висок риск от появата и развитието на вредни за здравето микроорганизми. Дори ако работи правилно и вътре няма неприятни миризми, той трябва да се мие редовно и да се спазват правилата за съхранение на храната. Ето няколко трика за поддръжката му.

Кои храни да държим далеч от хладилника?

Знаете ли, че има продукти, които е непрепоръчително да съхранявате в хладилника? Напълно естествено е желанието да ...

20/12/2015

Съвет 1: Съхранявайте храната в затворени съдове

Много домакини са свикнали да поставят остатъците от вечерята в хладилника директно в тенджери, тигани или чинии. Не е изненадващо, че още на следващия ден храната губи привлекателния си вид и се покрива с неапетитна коричка. И ако съхранявате съдове в метални контейнери, след известно време те ще започнат да се окисляват, което ще доведе до бързото им разваляне.

6 стъпки за организиран хладилник

Само с няколко прости стъоки вашият хладилник ще бъде чист и организиран, а вие няма да губите време в търсене. Пред...

03/06/2016

Поради тази причина е по-добре да прехвърлите готовата храна в специално предназначени за нея съдове. Стъклените контейнери са се доказали като най-добри, но са подходящи и пластмасови изделия, които не съдържат вредни вещества. Що се отнася до сиренето, колбасите и други подобни продукти, те трябва да бъдат извадени от найлонови торбички и или увити в хранително фолио, или поставени в стъклени съдове. Също така е препоръчително да съхранявате зеленчуците и плодовете не в торба, а в специални мрежести торби, така че вътре да не се образува конденз.

Съвет 2: Не поставяйте всичко в хладилника

Когато купуваме няколко опаковки от един и същ продукт, в хладилника настава хаос – всичко лежи едно върху друго и е невъзможно да се намери точната съставка за ястието. Освен това свободното пространство бързо се изчерпва и започва игра на тетрис - храната и готовите ястия трябва да бъдат подредени по такъв начин, че всичко да пасва на рафтовете. Ако вече ви е писнало от тази ситуация, прочетете на опаковката при каква температура е препоръчително да съхранявате закупените продукти. Ще се изненадате, но някои от тях, неотворени, може да стоят на рафта на кухненския шкаф. Например, същият сок или горчица.

Съвет 3: Не препълвайте хладилника

Тази точка е свързана с предишната. Важно е въздухът да циркулира свободно в хладилника през цялото време. Затова не пълнете рафтовете с всякакви контейнери, бутилки, кутии и вакуумирани храни, в противен случай храната ще се охлади неравномерно. Освен това липсата на добра вентилация ще доведе до повишаване на нивото на влажност в хладилника. Какво означава това? Точно така, разпространението на бактерии и растежа на мухъл.

Съвет 4: Поставете зелениите в чаша, пълна с вода

Когато се приберете от магазина, веднага извадете билките от опаковката, поставете ги в чаша с вода и покрийте отгоре с найлонови торбички. Благодарение на този трик ще запазят свежестта си за дълго време.

Ако не сте успели да използвате всички зелении за една седмица, можете да ги изсушите.

Съвет 5: Не съхранявайте яйца на вратата на хладилника

Странно е, че „гнездата“ за яйца в хладилника са разположени на вратата, като се има предвид, че тази зона е с най-нестабилна температура. Най-добре е да се съхраняват на рафта, за да бъдат годни най-дълго време.

Съвет 6: Извадете доматите, прасковите и нектарините от хладилника

Не всички зеленчуци и плодове се съхраняват добре в хладилник - някои от тях трябва да се съхраняват на стайна температура, за да не се влоши вкусът.

Така ябълките, прасковите, крушите, бананите и някои други продукти отделят етилен - вещество, което ускорява узряването на близките плодове (и съответно съкращава срока на годност). Поради тази причина те трябва или да се изолират, или да се съхраняват извън хладилника.

Що се отнася до доматите, условията, които предлага хладилникът, като цяло са противопоказни за тях – колкото повече зеленчуците са изложени на ниски температури, толкова по-воднисти и безвкусни стават.

Съвет 7: Използвайте специални кърпички за почистване на хладилника

За да измиете рафтовете, не е нужно да чакате, докато хладилникът бъде добре почистен. Когато имате 10-15 минути свободно време, вземете специална дезинфекцираща кърпичка и прегледайте вътрешността на хладилника: избършете вратата, стените, дъното, рафтовете, чекмеджетата, съберете остатъците от храна, отстранете петна. За разлика от всички видове парцали, които оставят ивици, тези салфетки не само дезинфекцират повърхността, но и спомагат за постигане на идеална чистота и блясък.

Съвет 8: Суровото месо трябва да е на долния рафт

Не съхранявайте сурови месни продукти на горните рафтове на хладилника. Там температурата не е достатъчно ниска, така че има риск от развитие на бактерии вътре в продукта. Затова готовите ястия трябва да се поставят отгоре, а суровите - отдолу.

Съвет 9: Погрижете се и за задната част на хладилника

Под генерално почистване на хладилника обикновено разбираме почистване на вътрешните компоненти. Понякога можем да избършем вратата и стените отвън. Но почти винаги забравяме за задната част на хладилника, но там се натрупват не по-малко прах и мръсотия. Ако замърсяването не бъде отстранено навреме, това може да доведе до повишена консумация на енергия и последваща повреда. Малко вероятно е вашите планове да включват ремонт или закупуване на нов хладилник, така че не забравяйте да почистите напълно устройството, а не само някои от отделните му части.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...