8 професионални трика за организация на 45 кв.м жилище

Какво съветват експертите

2052

Когато живеете на малко пространство обикновено се сблъскате с две големи предизвикателства: първо, как да наместите всички неща в толкова малък дом, и второ – как да успявате да поддържате ред и организация. И ако за някои това може да не е проблем, за други животът на малко квадратни метри се оказва истинско изпитание.

От ApartmentTherapy се обръщат за помощ към осем професионални дизайнера, които споделят техните трикове за организация на малко жилище – до 45 кв.м. Вижте техните съвети:

Заложете на мебели, които се удвояват като място за съхранение

Тъй като мебелите ви очевидно ще заемат много място в малкия апартамент, помислете за модели, които ще изпълняват повече от една цел – като диван с вътрешно съхранение, табуретки, които могат да се използват и за маса, библиотека с чекмеджета. С инвестицията в подобни мебели пестите пространство и пари, и не се налага да купувате няколко отделни с различно предназначение.

Мислете, когато купувате кухненски съдове

Подобно на това, че вашите мебели трябва да имат повече от едно предназначение, кухненските ви съдове също трябва да са така. Например инвестирайте в стъклени купички, които може да използвате както за съхранение на храна, така и за сервиране. Вместо да купувате блендер, миксер, чопър, купете мултифункционален робот, с който ще може да вършите всички тези неща.

Възползвайте се от вертикалното пространство

Когато сте в малък апартамент и нямате място на пода, всичко от което се нуждаете е да погледнете нагоре и да мислите вертикално. Например сложете отворени рафтове и подредете на тях съдове, закачете кошници за продукти…

Възползвайте се от мястото на вратата

Задната страна на вратата крие неочакван потенциал. Там може да закачите колани шалове, хавлията…Така реално пестите доста място в гардероба или скрина.

Създайте „място за всичко“

Ключове, каишката за кучето, пощата, бележки, очила…Всички тези неща обикновено са разхвърляни из цялата къща. Вместо това създайте място – може да е кошче или масичка с чекмедже, където да държите дребните вещи.  

Бъдете селективни относно покупките си

Когато нямате достатъчно пространство за съхранение, трябва да мислите внимателно за всяко нещо, което купувате - ще има ли място или ще трябва да се отървете от нещо друго, за да направите място за това? Затова всяка покупка трябва да започне с мисълта дали си заслужава или не.

Изпробвайте правилото 3-4-3, за да се освободите от разхвърляния дом

Ако се нуждаете от система, която да ви помогне да поддържате ред, опитайте системата 3-4-3. Всяка вечер, преди да си легнете, отделете ТРИ минути, за да подредите поне ЧЕТИРИ неща. След това извадете ТРИ неща, от които се нуждаете за следващия ден - може да бъде вашия облекло, сак за тренировки, дамска чанта…

Задайте си време за подреждане

Така ще се организирате и съсредоточите и ще успеете да подредите дома си много бързо. Определете си например 8 или 10 минути на ден, в които да вкарате дома си в ред. Нека това бъде удобно за вас време, постепенно ще се превърне в част от начина ви на живот и  жилището ви ще бъде винаги спретнато.

 

Сподели: