Осем правила на декора, които не винаги важат

Заложете на собствен стил

921

За начинаещите в интериорния дизайн е лесно и удобно да следват различни наложени през годините правила в обзавеждането. Например мебелите в хола да следват един стил, картината да виси на определена височина, килимът да съвпада с краката на дивана…Според дизайнерите обаче много от тези „закони“ може да се пренебрегнат и да заложите на по – нестандартни и различни идеи. Експериментирайте, следвайте собствен стил, смесвайте шарки и стилове, търсейки дизайна, който ви допада най-много, съветват експертите.

Вижте някои правила, които може да „счупите“ и които вече не са актуални.

Не е нужно да залагате само на един метал. Ако в кухнята ви има хромирани кранове, не означава, че всичко трябва да е хром. Уреди от неръждаема стомана, месингови дръжки на шкафовете и хромирана мивка също е добра комбинация.

Скринът трябва да е в спалнята. Според някои дизайнери това е неписано и наложило се правило, в което няма логика. „Сложете своя скрин където искате. Разположете места за съхранение на дрехите там, където ви е най-удобно“, съветва Орландо Сориа.

Ако имате картина, къде ще я сложите? Логичният отговор е, че ще я закачите на стената. А защо не я облегнете на стената или да я качите по – високо на конзола? Доста интересно и малко бохемско. Или пък сложете голяма картина над малкия диван, дори и над рамката на вратата. Въпрос на въображение и личен почерк.

Най-наложеният стереотип е, че всичко трябва да съвпада, но в последните години, той все повече губи своите привърженици. Според Александра Каелер смесването на женствени и мъжки елементи, високо и ниско, кръгли и квадратни аксесоари създава интерес в стаята и я прави различна.

Не мисля, че пропорцията и мащабът непременно трябва да диктуват дизайна. Вярвам, че огромните мебели в малко пространство могат да имат невероятен ефект. Дори ако пространството изисква разтегателен диван, може да се окаже, че вместо това е по – добре да се сложат два големи стола. Също така, помислете за голямо осветително тяло. Голям полюлей над масата в трапезарията може да изглежда страхотно“, казва Даниел Арпс.

Хората често смятат, че не могат да слагат ярки цветове на корнизите, но ако се съчетаят с цвета на стените и с обзавеждането, ефектът може да е забележителен.

 "Често нарушавам правилото, според което трябва да всички мебели да се обединят около камината. Мисля, че тя може да се пренебрегне и да я третирате най-вече като декоративна. Освен това като вали сняг навън е много по – приятно да му се насладим, а тя да е само за фон“, казва дизайнерът Мийлс Ред.

"Не мисля, че трябва да боядисвате тавана бял, толкова е скучно. Не забравяйте, че той е четвъртата стена, затова опитайте да го боядисате в бледо синьо, индиго, а защо не на ивици“, коментира Мийлс Ред. 

Сподели: