8 навика, които ви гарантират перфектен ред

И които всяка домакиня трябва да знае  

13360

Почистване ... Тази дума може да предизвика силна въздишка и напълно да съсипе настроението ни. Причината за това е, че за да се наредят нещата, отнема най-малко един ден, а добрият вид на апартамента се запазва само няколко часа. Но истината е, че може да поддържате къща чиста с минимални ежедневни усилия и да не инвестирате много време за пролетно почистване.

Пролетно почистванеКогато следвате няколко лесни стъпки няма да усетите как иначе досадното чистене се превръща в детска игра

Ето няколко полезни навика, които ще са ви от полза.

Навик 1: Пълен набор консумативи за почистване

10 места у дома, където не почиствате, а е ужасно мръсноДори и най-добрите домакини често забравят тези места

Ако основната ви цел е да поддържате реда у дома, редовно попълвайте запасите от почистващи средства и препарати. Следете да имате от всички необходими препарати и редовно сменяйте гъби, парцали или почистващи средства.

Навик 2: Сортирайте ненужно

Всяко ненужно нещо е потенциална причина за хаос в дома ви. затова преглеждайте вещите си и в момента, в който установите, че нещо не сте ползвали или търсили поне 6 месеца го изхвърлете или подарете.

Навик 3: Почиствайте всички повърхности

Много често забравяме, че прахът има тенденция да се натрупва навсякъде, като се започне от рафтовете и завършва с интериорни врати и домакински уреди. Друго нещо, което често игнорираме са следи от пръсти по мебели и уреди. Затова редовно забърсвайте и ще се радвате на блестящ дом.

Навик 4: Проветрявайте помещенията редовно

Свежият въздух успешно се бори с праха, предотвратявайки натрупването му, елиминира патогените, има благоприятен ефект върху здравето и благополучието, а също така визуално подобрява интериора. Ако редовно проветрявате, ще създадете впечатление за чистота и свежест, стаята ще стане по-лека и проветрива, а миризмите ще изчезнат.

Навик 5: Почиствайте преди лягане или да излезете от дома

Съгласете се, много по-приятно е да се върнете в чиста, добре поддържана къща, а не в апартамент, където нещата са разпръснати. Хаосът разваля настроението ни и предизвиква апатия. Много по-лесно е да прекарате 10-15 минути за почистване преди да излезете: сложете дрехите в шкафа, измийте съдовете, върнете козметиката в чекмеджето, оправете леглото. След тежък работен ден това е малко вероятно да бъде удоволствие, но на сутринта ще мислите съвсем различно.

Навик 6: Разпределете всички основни задачи за седмицата

Ако не искате да оставите всички основни домакински задачи за един ден и да отделите много време и усилия за тяхното изпълнение, е важно да имате правилно разпределете задачите по дните от седмицата.

Например: 

• в понеделник да почистите банята: измийте плочките, мивката, банята, избършете рафтовете, шкафовете и огледалото;

• пране на спално бельо и дрехи във вторник;

• отидете да пазарувате в сряда - запасете се с продукти за няколко дни, след което направете меню;

• в четвъртък да минете с прахосмукачка и избършете праха;

• измийте подове и прозорци в петък.

Трикове за бързо почистванеХитри начини да премахнете досадните петна
Сподели: