8 големи грешки, които правим при организация на дома

Правила за подредба и организация

3472

Домът ви е пълен хаос. Случва се на всекиго. Дали заради липса на време или желание, но все не остава време да подредите и в един момент бъркотията около вас превзема всичко. Решавате да се стегнете и да подредите всичко. Докато се опитваме да се справим с тези купища хартия и купчини дрехи. Това, което се получава обаче е по – голяма бъркотия, отколкото преди. Как се случва това?

Отговорът, че дори и подредбата си е изкуство и наука и без да знаем грешим. Затова обърнете внимание на най-често срещаните грешки, които трябва да избягвате, докато организирате дома си.

Грешка № 1: Купувате кутии за съхранение, преди да сте премерили чекмеджетата и шкафовете

Преди да се отправите към магазина за кутии за съхранение, уверете се, че знаете от какво имате нужда. Измерете мястото в рафтове, шкафове и под леглата, така че да знаете дали кутиите и кошчетата, които купувате, наистина ще се поберат.

Грешка No. 2: Просто започвате

Когато започвате да чистите, направете си план. Решете откъде ще започнете, откъде ще минете, определете време за всяка зона и го спазвайте. Така ще имате стимул да завършите навреме с почистването.

Грешка № 3: Избирате неподходящо време

Силата ви не е сутрин? Ако това е така, не планирайте да организирате килера в 7 сутринта. Ако времето пък не е добро, изобщо не се залавяйте с прозорците. Ако нямате настроение за почистване, по – добре не започвайте, само ще залъжете себе си, че чистите. По – добре почакайте докато настина имате желание и вдъхновение да го правите.

Грешка № 4: Нямате под ръка консумативите за почистване

Когато започнете да чистите, уверете се, че всичко необходимо е под ръка – кърпи, препарати, пликове за боклук. Обикалянето на къщата за всяко едно нещо само ще ви разсейва и няма да ви помогне да се свършите работата.

Грешка No. 5: Не организирате нещата по местата им

Купчините хартии на плота трябва да си имат място. Ако само ги преместите от там в някой шкаф или чекмедже, все едно не правите нищо. Затова решете дали ще ги изхвърлите или ще ги съхранявате някъде като намерите място за тях.

 Грешка No. 6: Трупате всичко

Ако искате наистина да почистите и подредите качествено дома си, научете се да пазите само тези неща, от които в действителност имате нужда. Затова решете кое е за подаряване, кое e за изхвърляне и кое ще оставите. Така ще имате качествена и пълноценна организация.

Грешка No. 7: Правите всичко сами

Подредбата и поддържането на чист и организиран дом не е само ваше задължение. Това е работа за цялото семейство и всички трябва да са съпричастни към това. Затова говорете с тях и разпределете задълженията. 

Сподели: