6 интериорни задачи, които могат да бъдат решени с цвят

Той променя всичко 

1426

Цветът не само помага да се зададе настроение в една стая, но също така с него може да се  създаде удобен и красив интериор. Но какви практически задачи могат да бъдат решени с помощта на цветовата гама и как да го направите правилно?

Най-подходящите цветове за домаСпоред науката фън шуй, всеки цвят внася различна емоция в дома ни

Има негласно правило: нюансът на цвета се променя - възприемането на пространството се променя. Ето защо, понякога е много трудно да изберете крайния тон. Ако обаче знаете за основните принципи на работа с цвят, лесно можете да направите апартамент уютен, удобен и функционален.

Зониране

Най-добрите цветове за спалнята19 идеи за нюансите в стаята за релакс  

Много хора знаят за тази функция на цвета. Ако използвате комбинация от различни нюанси в една стая, можете лесно да разделите наличното пространство на зони. Това решение е подходящо за студийни апартаменти, където кухнята трябва да бъде визуално отделена от хола или в детската стая, където живеят момче и момиче.

Не само стените, но и подът могат да бъдат с различни цветове в една стая. Използвайте различни подови настилки като плочки и ламинат или едни и същи, но различни нюанси. Това ще ви позволи да посочите къде е работната зона в кухнята и къде трапезарията или къде завършва коридорът и започва холът.

Променете пропорциите на стаята

Светлите нюанси визуално увеличават пространството, докато тъмните, напротив, го намаляват. В тази връзка малките апартаменти често са декорирани в бели, бежови тонове, а скандинавският е избран за основен стил. Напоследък обаче дизайнерите все по-често адаптират наситените, дълбоки тонове към малките жилища.

Съвет: Тъмните цветове могат да се използват за една стена в стаята. Например, ако комбинирате светъл таван и стени с тъмен под в една стая, пак ще можете визуално да разширите пространството.

Направете стаята "топла / студена"

Преди да започнете ремонт, дизайнерите препоръчват да изберете група от цветове, които ще използвате, когато декорирате интериора си. Тя може да бъде топла (жълта до червеникаво-лилава) или студена (лилава до жълто-зелена) гама. Първата група цветове ще затопли и ще  направи стаята удобна и уютна. При втората група цветове целта е да "намали" градуса в стаята.

Балансирайте стаята

Правилно подбраните пропорции на контраста и интензивността на цвета могат да изградят така наречената визуална геометрия. Трябва да следвате това правило: колкото по-голяма е площта, върху която планирате да използвате цвета, толкова по-малко наситена трябва да бъде тя. Ако нанесете тъмен наситен нюанс върху всички повърхности в стаята, това ще направи интериора неуютен.

Поддържане на стила

 

Днес има огромен брой интериорни стилове и всеки от тях се основава на определени цветове. Следователно, когато използваме сенки в интериора, имаме постоянни асоциации. Например, топлите и дървесни тонове напомнят на селския стил, в резултат на което те правят стаята по-топла, по-домашна и уютна. Нежните кремави тонове се свързват с класиката. Студените нюанси са за съвременен стил, докато сините и бежовите са по-характерни за средиземноморския стил.

Добавете динамика

 

Ако стаята изглежда твърде скучна, добавете динамика с цвета. Може да използвате използвате геометрията.  Техниката работи в напълно различни цветови комбинации, така че не трябва да давате предпочитание само на ярки и контрастни нюанси.

 

Значение на формите и цветовете при килимитеЗа къде са подходящи различните видове
Сподели: