Значение на формите и цветовете при килимите

За къде са подходящи различните видове

1588

Застилането на пода е от съществено значение, за да бъде домът ви безопасно и удобно място за живеене, а килимът е най-добрият избор, когато целта е да се получи настилка, която осигурява топлина, поглъща шума и създава неповторим комфорт.
Килимът  е душата на стаята, затова цветовата схема, разположението на мебелите и аксесоарите трябва да бъдат обединени около него.

Формите на килима и тяхното предназначение

  • Кръгли – внасят спокойствие и хармония в дома, затова е добре да присъстват в спалнята. Като цяло носят декоративен характер и позволяват да отделите няколко зони на помещението, подчертавайки един или друг предмет от интериора. Много добре се съчетават с малка масичка или широк диван.
  • Правоъгълни  – подходящи за помещения с прави ъгли. Допринасят за добрата комуникация в дома, така че е добре да се сложат в помещения, където водите своите разговори. Поради тази причина е добре да заемат централно място в стаята.

Формите могат да се подберат и според мебелите, например ако имате овални мебели, то тогава е добре да вземете кръгъл килим и обратното. По този начин се подчертава цялостната визия на интериора.

Цветът на килима  е може би първото нещо, което ще ви дойде на ум, когато започнете да си мислите за закупуването му. Това е, защото цветовете могат да бъдат манипулирани, за да се постигне почти всякакво настроение или даден ефект.

  • Тъмните цветове правят стаята да изглежда по-малка, но не е задължително да стоите далеч от тях. Ако вашата цел е да създадете топла и интимна атмосфера – бордо, тъмно зелено, кафяво и черно ще ви я осигурят.
  • Светлите пастелни и цветни нюанси от друга страна са склонни да разширяват пространството. Те създават усещане за спокойно и приглушено настроение и са идеални, когато искате да придадете официално подреден тон на жилището си.
  • Силните и ярки контрасти създават нагласа за жива, вълнуваща и активна атмосфера .

Според изложението на стаята

  • Източни и южни помещения – за по-добър баланс, може да използвате по-хладни нюанси като синьо, зелено, електрик, лилаво и техните производни.
  • Северни и западни помещения – червено, жълто, портокал, праскова и кайсия ще създадат усещане за уют, ведрост и добро настроение.

Разнообразието от цветове, форми и размери е голямо и ако един килим  е в списъка ви с желания, не се страхувайте да получите точно това, което искате.

 

Сподели: