5 условия, за да имате чист дом

Ако успеете да създадете тези навици, ще се радвате на чист и подреден дом &...

3070

Няма нищо по-хубаво от това да се прибереш вкъщи в края на дълъг ден в чист и блестящ дом. Много от вас ще се съгласят, че подредената стая ви помага да се отпуснете по-добре и да се насладите на почивката.

И тъй като много от нас имат динамичен начин на живот, не винаги да имаме време да поддържаме идеална чистота. Ето защо е важно да си създадем навици, които могат да ни помогнат да поддържаме ред и чистота. Вижте няколко съвета.

1. Избягвайте да ядете на места, различни от кухнята или трапезарията

Знаем, че това звучи твърде стриктно или скучно - в края на краищата е забавно да хрупаме чипс докато гледаме телевизия, но след това коства усилия за търкане на петна, събиране на трохи, петна от сок и т.н. Затова си създайте навик да се храните само в кухнята и трапезарията. 

2. Избърсвайте обувките си в изтривалката

Преди да влезете у дома, забършете обувките на изтривалката, за да махнете калта и мръсотията. Така няма да нанесете боклуци и съответно ще има по – малко чистене.

3. Изхвърляйте всеки ден боклука

Това е чудесна практика и трябва да се опитате да я превърнете в рутина. Ако е необходимо, определете отговорник по изхвърлянето. Така не само ще имате по – чист дом, но и ще елиминирате миризмата.

4. Пускайте прахосмукачка толкова често, колкото можете

За да няма прах, започнете да пускате прахосмукачка поне 1-2 пъти седмично. Минавайте не само пода, но и мебелите. Не забравяйте да се концентрирате върху труднодостъпни ъгли.

5. Разчиствайте малките бъркотии веднага

За да си спестите голямо търкане, след като разлеете нещо, забършете го веднага. Ако изпуснете боклук, наведете се и го вземете. Ненужните брошури изхвърляйте. Това са малки неща, но така ще успеете да поддържате дома си подреден и чист.

Сподели: