Три вечери, идеални за приготвяне на открито

Три вечери, идеални за приготвяне на открито

Със затоплянето на времето ни се иска да прекарваме все повече време навън. А какво по – хубаво от това да направим една приятна и забавна вечеря на открито. Може да е в градината, на терасата, а защо не и на къмпинг.

Ястия със сладолед, които ще озарят летните делнични дни

Има ли някой, който да не обича сладолед? Надали. А както се оказва, сладоледът може да бъде не само във фунийка или ...

15/04/2020

Предлагаме ви три идеи за вечеря, които може да направите на барбекюто или скарата.

Ориз по гръцки

7 храни за укрепване на имунната система

Боли ви гърлото и се чувствате отпаднали? Или искате да се защитите срещу настинка? Уверете се, че хапвате редовно су...

09/04/2020

2 големи шепи спанак

½ чаша качествен екстра върджин зехтин

 1 средна глава лук, нарязан на ситно

 1 ½ чаши дългозърнест бял ориз

ситно нарязан пресен копър и свежи листа от мента

 сок от 2 лимона

сол

сирене фета

Измийте спанака и го накъсайте на едри парчета.  Загрейте дълбок и широк тиган. Изсипете зехтин и лук и гответе, като разбърквате от време на време, докато лукът омекне -  8 до 10 минути. Добавяйте части от спанака, като разбърквате. Гответе докато омекне. Разбъркайте ориз с 3 части вода, посолете. Гответе 15 минути, разбъркайте и ако е необходимо, добавете още малко вода, за да стане кремообразна консистенция. Махнете от огъня, добавете пресните подправки, лимоновия сок и начупеното на едри парчета сирене.

Насладете се с чаша вино.

Пиле с лимон

Съставки:

1/2 чаша зехтин

 2 чаени лъжички лимонова кора

 2 супени лъжици смлян чесън

 1/4 чаша заатар

 лимонов сок

 1 1/2 чаена лъжичка сол

 1/2 чаена лъжичка черен пипер

 8 пилешки бутчета  с кожа

2 лимона, всеки нарязан на 4 парчета

Смесете зехтина, лимоновата кора, чесъна, заатара, лимоновия сок, солта и черния пипер. Добавете пилешкото месо и мариновайте. Охладете за 1-2 часа. Извадете пилето от хладилника и го оставете да почине за 30 минути. Изпечете на скара или  барбекю

Поднесете с гарнитура по избор.

Сандвич по италиански

1 хляб чабата

Маслинова паста

 2 супени лъжици балсамов оцет

 2 супени лъжици зехтин екстра върджин

4-5 парчета прошуто  или качествена шунка

1 топка прясна моцарела, нарязана на кръгчета

 1 печена чушка, нарязана на ситно

 6 листа пресен босилек

 Прясно смлян черен пипер

Срежете чабатата наполовина хоризонтално. Намажете едната половина със зехтин и няколко капки балсамико. Подредете парчетата шунка или прошуто , моцарелата и печената чушка, след което завършете с босилек. Поръсете с черен пипер на вкус и поставете горната половина на хляба. Увийте сандвича добре с фолио. Поставете отгоре тежка дъска  и оставете да преседи 30 минути. Развийте, нарежете на парчета и сервирайте. По желание може и да запечете.

9 храни, които мием неправилно

Всеки човек знае, че правилното измиване на храната е от съществено значение за нашето здраве. Всичко изглежда доста ...

17/04/2020
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...